Rekonstrukcija i modernizacija javne rasvete u Opštini Bečej

    0

    U svetu se troši oko 20% više električne energije, jer se primenjuje neefikasna rasveta. LED svetiljke ostvaruju značajnu uštedu i istovremeno osiguravaju više svetlosti, ali i smanjuju emisiju CO2. Srbija u skladu sa svetskim trendom radi na zameni svetiljki koje pored novca štede i enegiju.

    Opština Bečej relizovala je zamenu javnog osvetljenja kroz model javnog privatnog partnerstva. Zamenom 4.357 komada svetiljki sa potrebnim pomoćnim materijalom i 110 sistema za uključivanje i isključivanje javnog osvetljenja tokom perioda od 13 godina biće ušteđeno oko 190 hiljada eura. U projektima javno – privatnog partnerstava Opština ne izdvaja finansijska sredstva, a ostvaruje uštedu odmah prilikom implementacije projekta koja može da iskoristi za neke druge namene, dok celokupnu investiciju finansira privatni partner.

    Prednosti LED rasvete su kvalitetno osvetljenje u skladu sa JUS EN 13210, a stanovnici Bečeja imaće bolju vidljivost oko 87% i kvalitet osvetljenosti, što daje veću bezbednost na ulicama.  S druge strane ušteda godišnje potrošnje električne energije iznosiće 2.171.453,64 kWh odnosno umanjena je za 78%. Kada je reč o poboljšanju energetske bezbednosti i smanjenju emisije CO2 procenjuje se da će biti oko 1.183 tona svake godine, odnosno više od 15 hiljada tona za 13 godina trajanja ugovora.

    Vek trajanja LED svetiljki je oko četvrt veka, a zamenom javne rasvete vrši se usklađivanje sa najmodernijim evropskim standardima.