“Rekao sam Šmitu telefonom – šta ti to treba na kraju političke karijere da se blamiraš”: Dodik kaže da neće priznati novog Visokog predstavnika

0
ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska neće priznati novog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i da će on biti samo Visoki predstavnik za Federaciju BiH.

“Ja sam to Šmitu rekao telefonom – šta ti to treba na kraju političke karijere da se blamiraš“, kazao je Dodik na tribini u Beogradu “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH”.

On je rekao da je jedino pravo rešenje za status Srba u BiH u budućnosti proglašenje nezavisnosti Republike Srpske i njeno spajanje sa Srbijom.

“Tu nema ni problema sa menjanem granice, jer postoji medjuentitetska granica sa Federacijom BiH”, naveo je Dodik, dodavši da postoji problem statusa Brčkog, za koji nije doneta konačna odluka.

On je dalje rekao da je neizbežno povezati pitanje statusa Republike Srpske i Kosova, mada su zapadne zemlje sve radile na tome da ta dva pitanja odvoje.

Prema njegovim rečima, jasno bi se Srbija, u slučaju proglašenja nezavisnosti RS, našla u nezavidnoj poziciji, jer, ako bi podržala nezavisnost RS, to bi značilo da mora priznati i nezavisnost Kosova.

Dodik je naveo da nema odlučujuće podrške ni Kine ni Rusije nezavisnosti Republike Srpske, dodavši da Rusija čvrsto stoji na stavu teritorijalnog integriteta BiH i autonomije RS u okviru BiH

“Mi nismo avanturisti i mi treba da gradimo što jače odnose sa Srbijom, što je danas mnogo lakše nego ranije”, kazao je on.

Dodik je naveo da će RS formirati tim za pregovore sa Federacijom BiH o budućnosti BiH, mada je napadnut zbog ideje o mirnom razlazu Bosne i Hercegovine. 

“Mi ćemo insistirati na vraćanju na izvorni Dejton, a oni će reći kako to nije moguće, ali mi ćemo zbog inicijative biti u prednosti, pa kada bi i oni pristali na to, mi onda nećemo pristati”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, cilj je da postoje pisani tragovi o tome da je RS želela miran razlaz u BiH, kada se jednog dana odluči da pokrene proces proglašenja nezvaisnosti.

Do tada, dodao je srpski član Predsedništva BiH, treba raditi na što ćvršćem povezivanju sa Srbijom, pri čemu je krajnji cilj nezavisnost RS i njeno ujedinjenje sa Srbijom.

Dodik je ponovio ranije optužbe na račun medjunarodnih predstavnika u BiH, koji su, kako je ocenio, uticali na promenu izvornog Dejtona i oduzimanju nadležnosti Republici Srpskoj.