Sjedinjene Američke Države su i dalje snažno posvećene Zapadnom Balkanu i ohrabrene razvojem događaja između Srbije i Kosova, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker na proslavi Dana državnosti Srbije u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, prenosi Glas Amerike.

Prijemu u Kongresnoj biblioteci povodom Dana državnosti je organizovala sinoć ambasada Srbije u SAD.

Najviši zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Balkan je govorio o usponima i padovima u odnosima Srbije i SAD kroz istoriju i istakao da će SAD stajati uz Srbiju kao partner i prijatelj dok ispunjava svoje ciljeve – članstvo u EU i sprovođenje reformi.

„SAD cene partnerstvo sa Srbijom i delimo viziju demokratske Srbije sa razvijenom ekonomijom, koja je u miru sa susedima i u potpunosti integrisana u Evropu. Normalizacija odnosa sa Kosovom je važna za ostvarenje svih ovih ciljeva. Ohrabruje nas što su Srbija i Kosovo nedavno potpisali pismo o namerama da se obnovi let između Beograda i Prištine, da osiguraju da granice povezuju, a ne dele. Ovo je praktični potez koji će obezbediti investicije, turizam, komercijalne i ljudske veze. Takođe se radi i na obnovi železničkog saobraćaja. Kao što rekoh Riku Grenelu – imate avione, vozove, šta je sledeće?“

Riker je rekao da Amerika ostaje snažno posvećena regionu.

„Kada je ambasador Ričard Grenel imenovan za specijalnog izaslanika Bele kuće, a moj zamenik Metju Palmer za specijalnog izaslanika državnog sekretara, pokazali smo još jednom da je za američku diplomatiju to prioritet“, rekao je Riker koji je svoj govor završio na srpskom.

„Čestitam vam Dan državnosti i želim sve najbolje vama narodu Srbije, verujem da je pred nama još mnogo godina plodne saradnje i prijateljstva, Hvala.“

Ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković potvrdio je da je imenovanje Palmera i Grenela protumačeno kao snažan izraz američke podrške i rekao za Glas Amerike da rešavanje pitanja Kosova ostaje najveći izazov u odnosima Srbije i SAD.

Matković je rekao da je sreća da je Srbija sa SAD postigla veliki napredak oko njihovog razumevanja da to pitanje mora da se reši na obostrano zadovoljstvo ili da obe strane budu podjednako nezadovoljne.

„Znači, kompromisno rešenje je prava stvar. Mi da bismo postali članovi EU moramo da postignemo normalizaciju odnosa sa Kosovom i mi radimo sa SAD veoma intezivno na tome. Mislim da smo postigli jedan napredak,ali ima još dosta da se radi i to ostaje jedan od najvećih izazova“, rekao je ambasador Srbije.

On je izrazio mišljenje da su Amerikanci, „ne samo zbog svojih interesa, već i zbog regiona, da bi se postigli mir i stabilnost, veoma zainteresovani da se to reši.“

Amerika i Srbija dobro sarađuju na nivou vojski i policija, a ekonomska saradnja – iako je u porastu – nije još dostigla pun potencijal, rekao je srpski ambasador u SAD.

Potpredsedavajući srpskog kokusa u Kongresu, demokratski kongresmen iz Mizurija Emanuel Kliver nagovestio je da bi to moglo da se promeni.

„Mislim da su se odnosi poboljšali, ali da ima još posla da se obavi da bi se osnažila veza. Delegacije iz SAD, a posebno biznismeni koji bi bili zainteresaovan da šire posao u Srbiji, treba da počnu to i da razmatraju. Sad radim na tome da formiram delegaciju biznismena iz Kanzas Sitija i da ih povedem u Srbiju. U mom distriktu su sedišta mobilnog operatera Sprint, kompanije za izradu čestitki Hallmark Cards, agencije za prijavu poreza H&R Block. Ja se nadam da ćemo u narednih nekoliko godina ostvariti bliskost kao sa drugim našim prijateljima.“

Kliver je rekao da bi poseta biznismena Srbiji mogla da se dogodi krajem leta ove godine, u periodu između primarnih izbora u Demokratskoj stranci i predsedničkih izbora u novembru u SAD.

Na prijemu u Kongresnoj biblioteci, bili su i predsedavajući srpskog kokusa u Kongresu Stiv Stajvers, pomoćnik američkog državnog sekretar za obrazovanje i kulturu Meri Rojs, bivši američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, brojne diplomate, predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija.

(Beta)

Komentar(1)

  1. Bobby
    12. februara 2020. 17:42

    Морам да признам, једва прочитах текст до краја. За ову количину лицемерја баш треба имати стомак.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.