“Rekao sam da je prvi cilj pobediti Španiju. To je bila metafora”: Košarkaši danas za prvo mesto u grupi na SP

0
Foto: FIBA Mundobasket

Košarkaška reprezentacija Srbije je obezbedila plasman u četvrtfinale Mundobasketa, ali danas će od 14,30 sati igrati sa Španijom, u poslednjoj utakmici druge faze Svetskog prvenstva u Kini. Taj susret će odlučiti o prvom mestu u grupi J i eventualno lakšem protivniku u daljem takmičenju.

“Kada sam postao selektor, rekao sam da je prvi cilj pobediti Španiju. To je bila mala metafora, mislim da su je svi dobro shvatili. U to vreme, po mom mišljenju, bili su dominantna evropska reprezentacija. Igrali su fantastičnu košarku”, rekao je selektor Srbije Aleksandar Đorđević na jučerašnjem treningu u Vuhanu, pišu “Novosti”. “Pre svega, moramo da idemo na pobedu. Kako i sa kolikom razlikom, manje je važno. Ne treba se time opterećivati, ali sigurno treba igrati svom snagom. Neće biti potrebna nikakva specijalna motivacija, to što je bilo – bilo je. Neke stvari se ciklično ponavljaju, ovaj ciklus mi možemo da označimo na neki način. Čeka nas najvažnija i najteža utakmica do sada.”

Špance su u prvoj rundi mučile i selekcije koje su kvalitetom svetlosnim godinama daleko od srpske.

“Na svakom takmičenju krenu u nešto slabijoj formi, onda se dižu tokom turnira. Godinama tako, planski ili ne. Pričajući sa njihovim selektorom Skariolom, nije baš planski. Imaju veliko iskustvo, lidere poput Ljulja i Rubija. Fernandeza sa ogromnim iskustvom, Ribasa koji obavlja strašan posao sa klupe. Tu je i liderska uloga Marka Gasola, uz braću Ernangomez i Klavera ponovo su sjajna reprezentacija. Igraju fizički veoma snažno, na ivici faula kao i uvek. Moramo da pružimo našu igru, da budemo sigurni u ono što radimo.”

“Ovo je za nas superizazov, utakmica sa Španijom dolazi u pravom trenutku. Dolazi naše vreme”, rekao je Đorđević.

Reprezentativac Srbije Vladimir Lučić ne očekuje lepršavu igru u meču sa “furijom”.

“S obzirom na značaj, očekujem tvrdu utakmicu sa Špancima koji će, siguran sam, biti u svom najboljem izdanju. Već dugo postoji rivalitet među nama, igramo protiv njih i u klupskim takmičenjima, tako da će svi biti maksimalno motivisani.

“Možda po imenima Španci nisu “zvučni” kao ranije, ali znamo ih dobro. Ipak, gledamo sebe. To je naš put. Možda sam i dosadan, ali stvarno gledamo samo sebe. Oni jesu najteži rival do sada, ali mi volimo izazove! Nema šta da se priča, jedva čekamo svaku sledeću utakmicu. I radujemo se”, kaže kapiten Miroslav Raduljica.

Zbog proširenja prvenstva na 32 ekipe i sistema takmičenja te organizacije turnira, Srbija je “osuđena” na nomadski život tokom ovih 20 dana u najvećoj zemlji na svetu. Da bi se osvojilo zlato potrebno je obići četiri grada i preći više od 4.000 kilometara. A to nije najveći “izazov” u Kini.

“Ja ovako živim stalno. Kad ovde igram živim u hotelu. Internet nije baš savršen za nas kojima treba VPN, pa se družimo na stari način, bez telefona”, našalio se kapiten, “Desi se da čak i popričamo! Šalim se, naravno, družimo se mi po sobama, igramo stoni tenis, gledamo utakmice, i to organizovano”, prenosi B92.

Svetski mediji ne prestaju da pišu superlative o reprezentaciji Srbije.

“Valjda smo zaslužili kako svih ovih godina igramo i ponašamo se da pišu lepo o nama. Ali, nas to ne dotiče mnogo. Ja to ni ne čitam. Kada igraš dobro i kada se ponašaš kako se mi ponašamo, logično je da postoji euforija. Iskusni smo, neće to da nas poremeti”.

Meč sa Španijom ne odlučuje o plasmanu u četvrtfinale, ali ima svoju težinu jer ni igrači ne žele da se vraćaju na jug i igraju u Donguanu.

“Mislim da je dosta lakši odlazak u Šangaj. Organizaciono, to je jedan aerodrom, kraći je let, nema preterano duge vožnje autobusom. Osim toga, prvo mesto je prvo mesto. A i mi ne kalkulišemo, idemo da pobedimo. Uvek”, zaključio je Raduljica.