Reizabran nemački predsednik Štajnmajer

0
Beta/(AP Photo/Michael Sohn, Pool)

 (Beta-AP) – Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer danas je na specijalnoj sednici skupštine izabran na drugi petogodišnji mandat na mestu šefa države.

Štajnmajera je uoči izbora za uglavnom ceremonijalnu funkciju šefa države podržala vladajuća koalicija i vodeće partije opozicije.

Predsednik je dobio veliku većinu glasova Savezne skupštine, koja se saziva svakih pet godina i koju čini 736 poslanika Bundestaga i predstavnici 16 saveznih pokrajina, medju kojima nisu samo političari, nego i javne ličnosti iz kulture ili sporta.

“Odgovoran sam prema svim ljudima koji žive u našoj zemlji. Nestranački, ali nisam neutralan kada je u pitanju demokratija. Ko se bori za demokratiju, mene će imati na svojoj strani. Ko je napadne, imaće mene za protivnika”, rekao je Štajnmajer nakon što je izabran.

Štajnmajer je u narodu popularan, ali je trpeo kritike da je na funkciji bio “bezbojan”, da je davao premalo inicijativa i da nije imao nadahnute državničke govore.

Pre nego što je prvi put postao predsednik 2017. godine Štajnmajer, 66, dva puta je bio ministar spoljnih poslova kancelarke Angele Merkel, a ranije šef kabineta kancelara Gerharda Šredera.

Predsednik u Nemačkoj ima mala politička ovlašćenja, ali je institucija koja uživa veliki ugled u javnosti.

Nakon nepovoljnih rezultata na parlamentarnim izborima 2017. godine Štajnmajer je podstakao političare da formiraju novu koalicionu vladu umesto novih izbora, kada je njegova Socijaldemokratska partija (SPD) ponovo ušla u vladajuću koaliciju sa demohrišćanima tadašnje kancelarke Angele Merkel.