60 projekata će biti finansirano sa 150.000 do 600.000 evra, a ukupna investicija iznosi 18,8 miliona evra

Regionalni Challenge Fond je objavio poziv za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja, u iznosu od 150.000 do 600.000 evra po projektu, sa ukupnim fondom od 18,8 miliona evra. Uvodni događaj na kom je predstavljen početak ovog velikog regionalnog projekta je okupio predstavnike međunarodnih organizacija i inicijativa, regionalnih organizacija, javnih institucija zaduženih za stručno obrazovanje i obuku, privrednih komora, institucija za stručno obrazovanje i obuku i firmi. Cilj Fonda je da unapredi kvalitet i relevantnost stručnog obrazovanja i obuke za tržište rada kroz finansiranje investicija u opremu i infrastrukturu odabranih projekata kooperativne/dualne obuke koji se sprovode u okviru partnerstava između insitituta za obrazovanje i obuku i kompanija.

“Regionalni „Challenge“ Fond je inovativni instrument koji je nastao na osnovu potražnje za adekvatno obučenom radnom snagom, u pravom trenutku. Fond predstavlja priliku za kompanije i provajdere stručnog znanja i treninga da se na adekvatan način pripreme za vreme koje dolazi nakon pandemije, koji će dalje doprineti stabilizaciji i razvijaju njihovih pojedinačnih biznis modela” – rekla je Viktorija Fajt, viši portfolio menadžer u KfW Nemačkoj razvojnoj banci.

Podrška koju Regionalni Challenge Fond Nemačke razvojne banke (KfW) pružaZapadnom Balkanu podsticanjem partnerstva između obrazovnih institucija – srednjih škola i fakulteta – i kompanija predstavlja najbolji način da se pomogne oporavku, rastu i konkurentnosti naših ekonomija.Razvojem dualnog obrazovanja u srednjim stručnim školama i uvođenjem dualnih studija možemo da uskladimo obrazovne sisteme sa potrebama ekonomije i obezbedimo neophodan kadar za lokalne kompanije i strane investitore koji ovde posluju, kao i one koji planiraju da ulažu u region”, izjavio je Mihajlo Vesović ispred Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Na ovom onlajn događaju su pokrenute različite teme, uključujući i „Unapređivanje partnerstava kooperativne obuke između institucija za stručno obrazovanje i obuku i kompanija na Zapadnom Balkanu”. Učesnici su razmenili mišljenja o saradnji između privatnog sektora i sektora za stručno obrazovanje i obuku koja treba da obezbedi podršku daljem obrazovanju i ekonomskim reformama na Zapadnom Balkanu. Navedeno je takođe da privatni sektor treba da bude više uključen u saradnju sa institucijama za stručno obrazovanje i obuku.

Prema rečima Vesovića, ovaj projekat pokrenut pre pandemije sada dobija još veći značaj zato što će obezbediti zapošljavanje radnika u sektorima koji su najviše pogođeni kovidom 19 i koji će nastaviti da posluju smanjenim kapacitetom. Vesović je istakao da će privredne komore, članice Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, kao partner na sprovođenju ovog projekta, uložiti sve svoje napore i doprineti uključivanju kompanija iz sektora koji su od ključne važnosti za razvoj pojedinačnih ekonomija i regiona u celini. On je pozvao kompanije da se povežu sa srednjim školama, visokim strukovnim školama i fakultetima da se prijave za sredstva i zajednički uspostave centre za obuku koji će učenicima i studentima omogućiti da se upoznaju sa mašinama, opremom i alatima koje će koristiti u realnom radnom okruženju tokom obuke i kasnije, kad se zaposle.

Panelisti su se složili da programi poput Regionalnog fonda podržavaju podizanje nivoa kvaliteta stručnog obrazovanja, čemu značajno doprinosi i adekvatan zakonodavni okvir. Kroz podršku RCF-a kompanijama će biti olakšan proces obučavanja učenika, potencijalnih budućih zaposlenih, jer će oni dolaziti u radno okruženje sa prethodno usvojenim bazičnim tehničkim veštinama koje će sticati zahvaljujući savremenoj opremi i alatima u svojim školama. Poršku RCF-a kompanije mogu iskoristiti i za dodatnu obuku svojih zaposlenih.

Poziv je objavljen na sajtu www.rcf-wb6.org i traje od od 1. februara do 30. aprila 2021. godine. Prijave važe za konzorcijume iz ekonomija Zapadnog Balkana koji se sastoje od jedne institucije za stručno obrazovanje i obuku i najmanje dve kompanije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.