Biće izdvojeno 18,8 miliona evra za čak 60 projekata na Zapadnom Balkanu

Regionalni Challenge Fond (RCF) objavljuje prvi poziv za podnošenje Izjave o zainteresovanosti za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja koji je otvoren za prijave iz ekonomija Zapadnog Balkana. Fond će izdvojiti 18,8 miliona evra do 2025. godine (u periodu od pet godina) u cilju podrške investicijama u našem regionu. Cilj je da se finansira čak 60 projekata tokom trajanja programa. Regionalni Challenge Fond organizuje događaj povodom prvog poziva 3. februara u onlajn formatu kakobi okupio predstavnike međunarodnih organizacija i inicijativa, regionalnih organizacija, javnih institucija zaduženih za stručno obrazovanje i obuku, privrednih komora, institucija za stručno obrazovanje i obuku i firmi. Na događaju će učestvovati Marko Čadež, predsednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, zajedno sa predstavnicima Nemačke razvojne banke KfW, Privredne komore Nemačke AHK, GIZ-a, Evropske fondacije za obuku i drugih.

Firmama su potrebni kvalifikovani zaposleni, a mladim ljudima je potrebno da razviju odgovarajuće veštine, što može da predstavlja teškoću u današnjem izazovnom okruženju. RCF će pomoći da se prevaziđe ovaj jaz tako što će finansirati investicije u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte dualnog obrazovanja koji su institucijama za stručno obrazovanje i obuku neophodni kako bi pomogli polaznicima da razviju veštine koje današnje kompanije očekuju. Cilj nam je da ojačamo kvalitet i tržišni značaj stručnog obrazovanja i obuke promovisanjem partnerstava između pružaoca stručnog obrazovanja i kompanija, izjavio je ovim povodom Frider Vorman, vođa tima RegionalnogChallenge Fonda.

Dualno obrazovanje uključuje poslovni sektor u celokupan proces razvoja stručnog obrazovanja i obuke, planiranje, sprovođenje i procenu. Ovaj cilj se ostvaruje kombinovanjem učenja u institucijama za stručno obrazovanje i obuku i kompanijama na fleksibilan način kako bi se razvile veštine, znanje i stavovi budućih zaposlenih. Uspešnost ovog pristupa dokazuju maturanti sa praktičnim veštinama koje odgovaraju zahtevima tržišta rada. Većina obrazovnih institucija u regionu Zapadnog Balkana je prepoznala kooperativno ili dualno obrazovanje kao korisno za prevazilaženje jaza između obrazovne ponude i potražnje na tržištu rada. Međutim, ovaj pristup je još uvek u početnim fazama razvoja i Regionalni Challenge Fond (RCF) osnovan je sa ciljem da ga dodatno podrži.

Marko Čadež, predsednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana kao zajedničke regionalne komore i predsednik Privredne komore Srbije je izjavio: „Ovaj projekat pokrenut pre pandemije, sada dodatno dobija na značajujer će omogućiti i prekvalifikaciju i novo zapošljavanje radnika u kompanijama i sektorima koji su pretpeli najveći udar usled COVID 19 pandemije, rade umanjenim kapacitetima i moraće da smanje broj radnika i pretrpe ozbiljne strukturne promene. Privredne komore članice Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke će se maksimalno angažovati i doprineti uključivanju u konzorcijume  kompanija iz grana koje su od ključnog značaja  za razvoj svake ekonomije pojedinačno i regiona u celini.“ Čadež je pozvao kompanije da se udruže sa srednjim, višim stručnim školama i fakultetima, konkurišu za sredstva Fonda i zajednički osnuju trening centre koji će omogućiti učenicima i studentima, da se upoznaju sa mašinama, opremom i alatima na kojima će raditi u realnom radnom okruženju – tokom dokvalifikacije i kasnije kada se zaposle.

„Institucije za stručno obrazovanje i obuku sarađuju sa kompanijama na razvoju kooperativnih programa obuke koji polaznike uče veštinama koje su potrebne partnerskim kompanijama. Rezultat su adekvatno obučeni zaposleni, spremni za rad”, dodao je Vorman.

Prijave važe za konzorcijume sa teritorije Zapadnog Balkana koji se sastoje od jedne institucije za stručno obrazovanje i obuku i najmanje dve kompanije. Potrebno je da se po uspešnom završetku podržanih programa, izdajunacionalno priznate diplome ili sertifikati. Prvi poziv za podnošenje Izjave o zainteresovanosti otvoren je od 1. februara do 30. aprila 2021. godine. Sve potrebne informacije se mogu naći na adresi www.rcf-wb6.org.

Regional Challenge Fond je nov program koji za cilj ima da poveća produktivnost i konkurentnost kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana. Fond je nastao na inicijativu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, delegiran Razvojnoj banci KfW, a glavni implementacioni partner je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6-CIF), zajednička incijativa privrednih komora iz regiona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.