
Ovaj brzi prženi pirinač pretvara uobičajeni prilog u glavno jelo koje je pogodno za celu porodicu. Priprema pirinča unapred je ključna ne samo za brzo kuvanje, već i odlična zamena za prženi pirinač kao iz kineskog restorana.
Za 4 osobe
Priprema: 5 minuta
Hlađenje preko noći
Kuvanje: 15 minuta
Za brokoli
-
1 kašika bezglutenskog soja sosa
-
1 kašika tamnog smeđeg šećera
-
3 kašike susamovog ulja
-
1 velika glavica brokolija, isečena na srednje cvetove
Za pirinač
-
275 g nekuvanog dugog zrna pirinča
-
2 jaja
-
Prstohvat soli
-
4 kašike biljnog ulja
-
2 crvene paprike, iseckane
-
2 šargarepe, iseckane
-
3 kašike bezglutenskog soja sosa
-
1 kašika tamnog smeđeg šećera
-
Šaka zelenog dela mladog luka, sitno iseckanog
Skuvajte pirinač prema uputstvu sa pakovanja, na pari je najbolji. Kada je kuvan, ocedite ako je potrebno i ostavite da se potpuno ohladi. Pokrijte i ostavite u frižideru preko noći.
Sledećeg dana, zagrejte rernu na 220°C. U maloj posudi pomešajte soja sos i tamni smeđi šećer za brokoli. Prelijte susamovo ulje po velikom plehu, dodajte brokoli i uvaljajte ga da se lepo obloži uljem. Stavite u rernu na pet minuta, zatim prelijte smešom od soja sosa i obložite brokoli. Vratite u rernu na još osam do deset minuta.