
Ova lagana i ukusna večera, koja kombinuje slatkoću meda i sočnost sojinog sosa sa hrskavim kikirikijem i osvežavajuću salatu bogatu vlaknima i vitaminima spremna je i na vašem stolu za oko pola sata.
Sastojci (za 2 osobe):
2 fileta pastrmke
30 g kikirikija, grubo iseckanog
30 ml sojinog sosa
25 g meda
1 velika krastavac, isečena na kolutove debljine 1,3 cm
1 kašičica morske soli u flakama
15 ml susamovog ulja
Sok od 1 limete (oko 30 ml)
½ kafene kašičice čili pahuljica
So po ukusu
150 g rotkvica, očišćenih i isečenih na četvrtine
400 g konzerve pasulja (kanelinija), oceđene
priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Stavite filete pastrmke u manji, obložen pleh, idealno jedan dovoljno mali da ih drži čvrsto zajedno.
Pripremite preliv: U maloj činiji pomešajte kikiriki, polovinu sojinog sosa i 10 g meda. Dobro promešajte da se med rastvori, a zatim prelijte preko pastrmke, pazeći da kikiriki ravnomerno pokrije filete.
Pecite pastrmku: Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu i pecite 16–20 minuta, u zavisnosti od toga koliko pečenu ribu želte.
Pripremite salatu: Dok se pastrmka peče, stavite kolutove krastavca na dasku za sečenje i lagano ih udarite oklagijom. Prebacite ih u veliku činiju, pospite morskom soli i ostavite da odstoje 15 minuta kako bi ispustili višak vode.
Pripremite preliv za salatu: U maloj činiji pomešajte preostalih 15 ml sojinog sosa i meda sa susamovim uljem, sokom od limete i čili pahuljicama. Dodajte so po ukusu.
Završite salatu: Dobro oceđene krastavce vratite u činiju, dodajte rotkvice i pasulj, pa sve prelijte pripremljenim prelivom. Dobro promešajte.
Poslužite pastrmku dok je još topla i uživajte!