Srbiji ne bi trebalo nikad više da se ponovi ono što joj se dogodilo u poslednjoj deceniji prošlog veka – da bude izolovana od sveta. Pogubne posledice međunarodne izolacije osećaju se i danas i osećaće se još dugo. Zato Srbija ne sme da izgubi korak u novim globalnim trendovima koji menjaju našu civilizaciju.

Digitalna transformacija društva, ekonomije i države nije prioritet, nego conditio sine qua non opstanka Srbije u modernom svetu. Da bi opstala kao država i društvo, Srbija mora da se konektuje i pripremi za digitalno doba koje već uveliko traje.

Digitalna ekonomija je realnost koja stvara ogromne mogućnosti, ali istovremeno predstavlja i veliki izazov za kompanije. Prelazak na digitalno poslovanje poremetiće sve industrije i proširiće se na sva geografska podneblja. Primera radi, zaokruživanje jedinstvenog digitalnog tržišta evropske privrede moglo bi godišnje da donosi 415 milijardi evra, omogući stvaranje novih radnih mesta i pomogne transformaciju javnih usluga. Internet of Things ima potencijal da poveže 75 milijardi ljudi, uređaja i stvari do 2020. godine. Kompanije digitalni lideri mogu da očekuju povećanje poslovnog prihoda od pet do 15 odsto, smanjenje troškova 10-20 odsto i ukupno poboljšanje poslovanja za više od 30 odsto.

Skromni počeci u Srbiji ohrabruju, ali i pokazuju da je potreban mnogo veći napor da se društvo, koje još nije završilo ni tradicionalnu tranziciju, edukuje i pripremi za novu transformaciju.

Neke inicijative na temu digitalne transformacije u javnoj upravi i korporativnom sektoru već su pokrenute. Taj proces može biti uspešan samo ako se u njega uključi što više aktera. Srbiji je potrebno još mnogo znanja za digitalnu tranziciju.

Zato jedna od prestižnih naučno-obrazovnih institucija Fakultet FEFA i ugledni i najtiražniji srpski magazin Nedeljnik pokreću Digitalnu biznis reviju. Cilj je da se oko ovog medijskog projekta okupe stručnjaci koji će da govore o novim tehnologijama, novim poslovnim modelima, korporativnim inovacijama, konkurentnosti, elektronskoj javnoj upravi…

I da tako na ovoj platformi kreiraju javni dijalog o neophodnosti digitalne transformacije i njenim prednostima.

*Uvodnik Miše Brkića iz prvog broja magazina Digital Business Review koji se dobija uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika, na kioscima od četvrtka 27. decembra

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.