Krivična prijava podneta je protiv šestorice navijača starosti između 18 i 20 godina, poznatim unutar navijačke populacije, da su držali transparent “J… ćemo srpske žene i djecu”, i da su pritom vikali “ubij, ubij, ubij Srbina”, piše Jutarnji list. Njima je određen i istražni zatvor, kako prenosi Beta pisanje Hine.

Tužilaštvo je navelo da su osumnjičeni saslušani zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju 11. juna u zagrebačkom naselju Kustošija i da je istražni sudija prihvatio predlog tužilaca da im odredi pritvor.

Izvor Jutarnjeg lista tvrdi da su se dvojica huligana sama prijavila policiji iz straha. Jedan od navijača navodno je obavljao i manju administrativnu funkciju u klubu “Futsal Dinamo”.

Odeljenje organizovanog kriminala zagrebačke policije juče je, nakon kriminalističkog istraživanja kriv ično prijavio nekoliko navijača Dinama koji su u četvrtak uveče u Kustošijanskoj ulici držali pomenuti transparent i uzvikivali povike mržnje prema Srbima.

Zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju mladićima preti do tri godine zatvora.

Podsticanje na mržnju

Naime, prema odredbama Krivičnog zakona, javno podsticanje na mržnju čini onaj “ko putem novina, radija, televizije, kompjutera ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno podstiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmerenu prema grupi ljudi ili pripadniku grupe zbog njihove rasne, verske, nacionalne ili etničke pripadnosti, porekla, boje kože, pola, polnog opredeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili bilo kakvih drugih osobina”.

Za organizatora je propisano kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Istražni zatvor

Međutim, zasad nije poznato hoće li neko među prijavljenima biti prijavljen kao organizator isticanja transparenta.

U ovoj fazi postupka osobama nije omogućeno da se brane sa slobode. Nezvanične informacije kažu da su jedan ili dvojica navijača s fotografije sami otišli u policiju nakon što su pozvani na informativni razgovor, a navodno su se neki od mladića policajcima požalili da su primili ozbiljne pretnje od starijih BBB-a zbog transparenta koji su istakli, odnosno zbog štete koju su naneli ugledu i navijačke grupe i ekipi HOS-a. Gotovo odmah nakon objavljivanja fotografije na društvenim mrežama policija je identifikovala većinu mladića s fotografije jer ih poznaju kao pripadnike BBB-a.

Plenković: „To treba najoštrije osuditi“

Premijer Hrvatske Andrej Plenković osudio je antisrpske grafite i istakao da one koji su to učinili treba kazniti.

U emisiji „Nedeljom u dva“ na HRT Plenković je osudio antisrpski ispad navijača na zagrebačkoj Kustošiji. „Ovo je moderna Hrvatska i nema razloga za takve govore mržnje, to treba najoštrije osuditi i one koji su to učinili kazniti, naravno, u odgovarajućem postupku“, poručio je Plenković, preneo je zagrebači N1.

Komentirišuću antisrpske grafite, Plenković je ukazao da je takvih ispada bilo i pre.

„Sigurno sam jedan od onih koji je u svom mandatu i političkom angažmanu najviše učinio za dijalog, smanjenje tenzija i to ću nastaviti i dalje. Ovakve stvari su nedopustive i mislim da oni koji to rade ne znam za čiji račun to rade, i to bi trebalo proveriti“, rekao je Plenković, dodavši da policija treba da obavi svoj deo posla.

Istakao je da su predstavnici srpske nacionalne manjine kontinuirano bili na sastancima Vlade i vide što Vlada radi po pitanju Srba u Hrvatskoj, dodavši da ovo što se događa nema veze s radom Vlade Hrvatske.

Prema njegovim rečima, nije tačno da se takvi grafiti pojavljuju zbog odnosa vlasti prema ustaškom pozdravu.

„Mi smo vrlo jasno osudili sve oblike nasilja, govora mržnje, sve je to definisano u svim mojim govorima, u našim programima“, naveo je Plenković.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentara

  1. Miloš
    14. јун 2020. 17:29

    I onda će iste ove junačine doći u Bg na provod, upoznati neko dete (sa ovog transparenta) od neke majke (sa ovog transparenta) i slušati "cajke" kojih se, btw, gnušaju u lijepoj njihovoj. A lekcije iz lepog ponašanja im drže stariji drugari iz BBB, oni koji su u Beču, vraćajući se sa neke tekme pre par godina, skinuli onom detetu Zvezdin dres i urinirali po njemu (pa su dobili po tamburi od onog Čumetovog bivšeg šefa obezbeđenja). Definitivno, oni su nekrunisani kraljevi licemerja.

  2. Анонимни
    15. јун 2020. 08:06

    Nedostaju još samo Tompson, "Prljavo kazalište" (koncert glede obljetnice "Oluje") i puna "Arena"...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.