“Reaktori su prilično dobro obezbeđeni i ne postoji mogućnost da se zapale”: Kolika je verovatnoća nuklearne katastrofe u Zaporožju?

0
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Dva eksperta uveravaju da je mala verovatnoća da će vojna aktivnost u ukrajinskoj nuleakrnoj elektrani Zaporožje dovesti do većeg nuklearnog incidenta, prenosi Gardijan.

Doktor Mark Venman sa Imperijal koledža u Londonu je rekao da Zaporožje nuklearno postrojenje poseduje šest VVER-1000 rekatora koji proizvode 20 odsto ukupnog ukrajinskog elektriciteta.

“Elektrana je relativno moderno dizajnirana, a sve esencijalno važne komponente reaktora se nalaze u betonskim objektima koji su ojačani čelikom i koji mogu izdržati veilki pritisak, bilo prirodni, bilo onaj koji je prouzrokovao čovek, kakve su eksplozije ili udar aviona”, rekao je Venman.

“Samo jezgro reaktora se čuva u skaldištu koje je ojačano čelikom i poseduje 20 centimetara debele zidove. Dizajn je mnogo drugačiji od onog u elektrani u Černobilju i stoga mislim da neće doći do veće katastrofe s obzirom na to da su reaktori prilično dobro čuvani”, zaključio je Venman.

Profesor Tom Skot sa Univerziteta u Bristolu je podsetio da je granatiranje nuklearnih postrojenja protivno Ženevskoj konvenciji i da je veoma zabrinjavajuće.

“Dobra vest su normalni nivoi radijacije oko elektrane, a pet od šest reaktora je isključeno”.

On je dodao da su reaktori u Zaporožju pod vodenim pritiskom što znači da ne postoji mogućnost da se oni zapale kao što se desilo u Černobilju.

“Zaštitni dizajn je dobro odrađen i stoga bi mogao da izdrži spoljne pritiske. Nisam previše zabrinut kada je u pitanju šteta koja bi mogla da izazove nuklearnu katastrofu”, rekao je Skot.

“Međutim, bio bih mnogo više zabrinut ukoliko bi neko namerno targetirao reaktore u cilju da izazove nuklearnu katastrofu”, zaključio je on.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.