Reakcije na Zlatnu loptu: Mesi bi je dao Levandovskom, Mateus i Lineker saglasni sa Mesijem

0
EPA-EFE/YOAN VALAT

Fudbaler Pari Sen Žermena Lionel Mesi dobio je Zlatnu loptu, a ako pitate one koji su mu je dodelili, to je zato što je osvojio Kopa Amerika i zato što je on baš super i zato što je on Mesi, pa znate Mesija.

Znači, reprezentativni pehar – prvi u karijeri – i stara slava.

Takva odluka naišla je na brojne kritike, a i Mesi je sam izgledao kao da mu je malo neprijatno. Kao da je i on sam pomislio: “Pa možda je bilo vreme za nekog drugog”.

Taj neko drugi, ovoga puta najbliži, bio je Robert Levandovski.

“Zaslužio si Zlatnu loptu. Prošle godine, svi smo se saglasili da je trebalo da budeš veliki pobednik”, izjavio je Argentinac još na bini pariskog tatra Šatle.

Nešto kasnije uzvratio je Poljak čestitajući Mesiju, kao i svim drugim nominovanim igračima.

“Dobio sam nagradu za najboljeg napadača, a nijedan igrač ne može doći do priznanja bez jakog tima i sjajnih navijača iza sebe. Hvala vam na podršci”, diplomatski je poručio Levandovski, kom je za utehu pripala pomenuta nagrada, uvedena ove godine.

Vrlo verovatno, jer su i sami organizatori svesni da je igrača koji je tokom 2021. postizao gol na svakih 67 minuta zaslužio priznanje pre onog kom je za pogodak trebalo 42 minuta duže. Pritom je, gledajući klupsku scenu, Levandovski dao 21 gol više od Mesija (53:32) u samo dva nastupa više, ali iz mnogo manje pokušaja (3,5:6).

Mnogo otvoreniji bio je nekadašnji reprezentativac Nemačke i osvajač Zlatne lopte 1990. godine, Lotar Mateus.

“2021. godina ima 12 meseci, a ne samo onaj u kom je Mesi imao najveći uspeh. Ja sam navijač Mesija, ali on trenutno ne blista na terenu. Iskreno, ne razumem ovaj svet. Uz svo poštovanje Mesiju i ostalim konkurentima, Levandovski je zaslužio nagradu”, utučeno je konstatovao bivši trener Partizana.

Još direktniji bili su novinari Bilda. Izveštavanje o dodeli Zlatne lopte zavšreno je naslovom: “Skandalozan izbor! Levandovski tek drugi”, uz nadnaslov: “Zašto ponovo Mesi?”.

Nekadašnji engleski golgeter i drugoplasirani u izboru 1986, čuveni Geri Lineker, složio se sa Mesijem da je nagradu trebalo dati Levandovskom. Zapravo, prvo je napisao tvit slične sadržine kao što je bila izjava Argentinca, a onda dodao:

“Slažem se sa njim, Mesi je u pravu. Dajte Robertu Levandovskom nagradu. To bi bilo tako jednostavno i tako ispravno”.