Reakcije na požar u Vinči i pozivi za uvođenje vanredne situacije

0

 (Beta) – Ekološke organizacije i udruženja gradjana okupljene oko Ekološkog ustanka saopštile su danas da zahtevaju da nadležni iz gradskih i republičkih institucija “hitno reaguju na veliki požar koji je zahvatio mešoviti otpad u deponiji Vinča”, a koji se sinoć mogao videti i osetiti sa mnogih udaljenih krajeva Beograda, jer je u toku “toksični incident”. 

U saopštenju se navodi da dužnost gradskih i republičkih organa nije samo da upravljaju otpadom i sprečavaju ovakve incidente, “već i da urgentno i tačno obaveste javnost ukoliko do njih dodje”. 

“Očigledno je da je vatra zahvatila veliku površinu deponije, što za posledicu ima direktno ispuštanje ogromnog broja kancerogenih i toksičnih materija u vazduh, koje sada u oblaku dima natkriljuju Beograd, šire područje i ulaze u sve domove. Ljudi u Srbiji imaju pravo da znaju kakav vazduh udišu i kakve to posledice ima po njihovo zdravlje”, navodi se u saopštenju. 

Ekološke organizacije zahtevaju da nadležni odmah saopšte uzrok incidenta ali i moguću opasnost trovanja stanovništva ovim materijama.

“U toku je toksični incident koji ugrožava zdravje i bezbednost svih gradjana šireg područja Beograda i gradjani hitno moraju biti obavešteni o svim pitanjima vezanim za ovu opasnost”, navodi se u saopštenju i dodaje da će u suprotnim biti podnete krivične prijave “za kršenje Zakona o zaštiti vazduha, kao i Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Od Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja grupa od 26 ekoloških pokreta je zatražila “da se izjasni o potencijalnim opasnostima po zdravlje stanovnika Grada Beograda”.

Ne davimo Beograd zatražio da se proglasi vanredna situacija zbog požara u Vinči i kritikovao Vesića 

 (Beta) – Pokret Ne davimo Beograd danas je najoštrije osudio zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji je, kako je saopštio, svojim izjavama pokušao da umanji ozbiljnost požara na deponiji Vinča, umesto da se obrati gradjanima sa jasnim razlozima kako je do požara došlo i uputstvima za smanjenje rizika po stanovništvo

U saopštenju se navodi da nadležne institucije moraju da objasne šta je uzrok velikog požara i da odmah, bez odlaganja proglase vanrednu situaciju i objave uputstva za ponašanje gradjana u toku esktremno velikog zagadjenja vazduha.

“Ovakav požar neće biti moguće ugasiti danima, pa se očekuje kontinuirano izlaganje gradjana zagadjenju”, ocenio je Ne davimo Beograd.

“Sve merne stanice u Beogradu juče i danas pokazuju velike vrednosti zagadjenja praškastim materijama, PM česticama, ali najopasnije kancerogene materije, kao što su furani i dioksini, koji nastaju kao posledica požara, u Srbiji se ni ne mere. Zbog ovoga je jako važno da gradjani imaju jasne i pravovremene smernice kako da se ponašaju”, navodi se u saopštenju.

Jovanović (CLS): Hitno proglasiti vanrednu situaciju u Beogradu 

 (Beta) – Predsednik Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović izjavio je danas da gradonačelnik i zamenik gradonačelnika, Zoran Radojičić i Goran Vesić, treba da “hitno proglase vanrednu situaciju u Beogradu, zbog velikog požara na gradskoj deponiji u Vinči”.

Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da “vanrednu situaciju treba proglasiti zbog hitnog sprovodjenja mera zaštite zdravlja stanovništva, usled povećanog nivoa partikularnih čestica i štetnih materija u vazduhu”. 

“Grad je dužan da preduzme dodatne mere, kao i da redovno obaveštava gradjane o kvalitetu vazduha i zdravstvenim hazardima”, kazao je Jovanović.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je ranije danas da je požar, koji je sinoć u 20.30 sati prijavljen na deponiji Vinča, pod kontrolom, kao i da će dogašavanje trajati nekoliko dana, zbog čega će gradjani i u narednim danima iz različitih delova grada moći da vide dim.

On je rekao da gore rubni delovi deponije, kao i da su ekipe vatrogasaca i teške mehanizacije na terenu.