Reakcije na niz masovnih ubistava širom SAD: Neke države donose nove zakone o oružju

0
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

(Beta) – Serija masovnih ubistava širom SAD ponovo je pokrenula debatu o tome šta treba učiniti da bi se sprečilo oružano nasilje u Americi, a neke savezne države odlučile su da stanu na put višedecenijskoj inerciji Kongresa po tom pitanju i donesu svoje zakone kojima se tretira pitanje masovnog oružanog nasilja.

Guvernerka Njujorka Keti Hokul potpisala je zakon kojim se povećava starosna granica za kupovinu poluautomatskih pušaka sa 18 na 21 godinu, dok istovremeno jačaju zakoni prema kojima zdravstveni radnici koji se bave mentalnim zdravljem, kao i policija, mogu da oduzmu oružuje osobi za koju postoje indicije da je opasna, prenosi Glas Amerike.

Ova mera usvojena je posle masakra u supermarketu u Bafalu gde je 18-godišnji belac ubio 10 Afroamerikanaca. Deset dana kasnije, 18-godišnjak je u osnovnoj školi u Juvaldeu ubio 19-oro dece i dve učiteljice.

“Masovna ubistva se stalno ponavljaju. Moram da se zapitam kada smo postali narod koji više čuva pravo na oružje od prava na život deteta? Kada se to desilo”, rekla je Hokul.

I dok Njujork pooštrava zakone, Vrhovni sud SAD treba ovog meseca da donese odluku o njujorškom propisu koji strogo zabranjuje nošenje pištolja u javnosti.

Stručnjaci smatraju da bi, ako bi Vrhovni sud oborio zakon u Njujorku, slični zakoni pali i u Merilendu, Kaliforniji, Konektikatu, Masačusetsu.

Neke države koje vode demokrate žele da pooštre zakone o oružju, a druge koje vode republikanci smatraju da postoje drugačiji načini da se spreče masovna ubistva kojih je samo ove godine u Americi bilo više od 250.

U Ohaju je usvojen zakon kojim se dozvoljava nastavnicima da nose vatreno oružje, a odvaja se i više novca da obezbeđenje škola i univerziteta.

U Teksasu, republikanski poslanici predlažu da se bolje naoružaju školski policajci koji bi onda lakše onemogućili napadače da uđu.

U Vašingtonu se i dalje ne zna da li republikanci i demokrate mogu da se ujedine oko nekih mera o oružanom nasilju.

Predstavnički dom Kongresa, koji vode demokrate, u sredu je usvojio zakon kojim je povećana starosna granica za kupovinu poluautomatskih pušaka koje mogu da imaju do 15 metaka.

Ali, teško je da će ovaj zakon proći u Senatu, gde demokrate imaju tesnu većinu od 50 mesta, a potrebno je 60 glasova.