Reagovao Medicinski fakultet: Ograđuje se od kolega potpisnika peticije protiv vakcinacije dece

0
Profimedia

Nakon peticije pod nazivom „Stop diskriminaciji i prinudi oko kovid 19 vakcinacije za decu“, oglasio se i Medicinski fakultet u Beogradu sa potpisnicima i istaknutim profesorima, braneći se od, kako navode „niza netačnih, neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji“.

Kako se navodi u saopštenju, navedene tvrdnje koje se tiču vakcinacije dece, nisu iznesene na stručnim skupovima već su prezentirane javnosti na način koji bi mogao da nanese štetu ne samo vakcinaciji dece već i sveukupnoj imunizaciji.

“Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu se uvek zalagao za sveobuhvatnu primenu vakcinacije kao civilizacijskog dostignuća u medicini, a kada se radi o aktuelnoj pandemiji COVID-19, brojni nastavnici i saradnici Fakulteta su uzeli učešća kako u definisanju terapijskih i preventivnih pristupa, tako i u njihovoj primeni, uz snažnu podršku Fakulteta. U tom smislu smo bili izuzetno neprijatno iznenađeni kada smo dobili informaciju o postojanju Peticije protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinama protiv COVID-19 u Srbiji, koja sadrži niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji, koje nisu iznesene na stučnim skupovima već prezentirane javnosti na način koji može naneti nepopravljivu štetu ne samo vakcinaciji dece nego i toliko potrebnom ubrzanju vakcinacije protiv ove bolesti u celini”, navodi se u saopštenju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kako navode profesori, posebno je nedopustivo, što su aktivni potpisnici i promotori Peticije dva profesora Medicinskog fakulteta u Beograda, koji se na svoje zvanje otvoreno pozivaju, i od čijeg se postupka Fakultet energično ograđuje.”

“Iako je više puta jasno izražen stav nastavnika i saradnika Fakulteta o pitanjima na koje se odnosi ova peticija, na inicijativu obe katedre i instituta, u daljem tekstu navodimo zajedničko saopštenje Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, Кatedre za mikrobiologiju i Кatedre za imunologiju Medicinskog fakulteta, koje jasno izražavaju navedene stavove”, navodi se u saopštenju.

Nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, članovi Кatedre za mikrobiologiju i Кatedre za imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu apsolutno ne podržavaju stavove iznete u peticiji „Stop diskriminaciji i prinudi oko Кovid 19 vakcinacije za decu“, navodi se u zvaničnom saaopštenju.

“Nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju snažno podržavaju vakcinaciju protiv COVID-19 svih starosnih i drugih grupa za koje su vakcine odobrene, jer je to jedini način za efikasno i dugoročno rešavanje pandemije. Vakcine čija upotreba je odobrena su bezbedne i korist od njihove primene daleko premašuje bilo koji mogući rizik. Peticiju je pokrenula grupa lekara, od kojih su neki profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu, uključujući i jednog redovnog profesora na predmetu Mikrobiologija. U tekstu peticije iznet je niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji. Sa potpunim ubeđenjem i čiste savesti, mi tvrdimo da je jedina nesumnjivo tačna tvrdnja u tekstu peticije ona koja se odnosi na “lažno predstavljanje medicinskih istina” i “širenje pseudonauke””, navodi se i saaopštenju koje je preneo Blic.

Potpisnici saopštenja:

Prof. dr Nebojša M. Lalić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Članovi Кatedre za mikrobiologiju (24 od 25 članova):

Prof. dr Tanja Jovanović, prodekan za redovnu nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu

Prof. dr Dragana Vuković, upravnik Instituta za mikrobiologiju i imunologiju.

Prof. dr Nataša Opavski, šef Кatedre za mikrobiologiju

Prof. dr Branislava Savić

Prof. dr Sanja Mitrović

Prof. dr Lazar Ranin

Prof. dr Maja Ćupić

Prof. dr Aleksandar Džamić

Prof. dr Slobodanka Đukić

Prof. dr Ivana Dakić

Prof. dr Maja Stanojević

Prof. dr Aleksandra Кnežević

Prof. dr Ivana Ćirković

Prof. dr Ivana Lazarević

Prof. dr Ivana Čolović Čalovski

Prof. dr Vera Mijač

Doc. dr Ana Banko

Doc. dr Ina Gajić

Doc. dr Irena Aranđelović

Doc. dr Eleonora Dubljanin

Asist. sa doktoratom dr Danijela Miljanović

Asist. dr Stefan Mijatović

Asist. dr Dušan Кekić

Asist. dr Marko Janković

Članovi Кatedre za imunologiju (9 od 9 članova):

Prof. emer Marija Mostarica Stojković

Prof. dr Vladimir Trajković, šef Кatedre za imunologiju

Prof. dr Dušan Popadić

Prof. dr Vera Pravica

Prof. dr Miloš Marković

Doc. dr Emina Milošević

Doc. dr Vladimir Perović

Asist. sa doktoratom dr Irena Vuković

Asist. dr Marina Stamenković