Reagovanje REM-a

1
Foto: Profimedia

“U poslednjem broju lista Nedeljnik, u tekstu ‘Seksualno zlostavljanje u prajm-tajmu’ čitaoci su netačno informisani da je Savet Regulatornog tela za elektronske medije izrekao meru upozorenja PMU TV Happy zbog astrološkog tumačenja afere seksualnog zlostavljanja polaznica škole glume Miroslava Aleksića. Istina je da je Savet REM-a na poslednjoj sednici pokrenuo postupak, a o izricanju mera raspravljaće se na sutrašnjoj sednici”, saopštio je danas REM.

Kako se dalje navodi u saopštenju Saveta REM-a, pravilnikom o načinu izricanja mera pružaocima medijskih usluga predviđen je tok postupka, a članovi Saveta većinom glasova mogu da obustave postupak ili izreknu jednu o četiri propisane mere.

Reč je o tekstu koji se bavi slučajem guvernera Njujorka Endrua Kuoma, a pomenuta informacija je saopštena kroz izjavu Dragane Bjelice, članice Stalne grupe za bezbednost novinara i predstavnice Udruženja novinara Srbije (UNS), koja je bila sagovornik u tekstu. Bjelica je u izjavi za Nedeljnik potvrdila da je iznela pogrešnu informaciju.

“U tekstu ‘Seksualno zlostavljanje u prajm-tajmu’ objavljenom u listu ‘Nedeljnik’ rekla sam da je TV Hepi upozorena od REM-a zbog astrološkog tumačenja optužbi za seksualno zlostavljanje u školi glume Mike Aleksića. Tačno je da REM, kako to u reagovanju navodi, sutra odlučuje o tom slučaju i da mera upozorenja nije izrečena. Kako je došlo do toga da sam pomislila da je TV Hepi ‘upozorena’ za ‘Astro-detektivsku priču – uporedni horoskop Mike Aleksića i Milene Radulović’? Pročitala sam odluku REM-a u kojoj piše da je TV Hepi upozorena jer je emitovala program o magiji, proricanju sudbine, tumačenju horoskopa i da ima obavezu da takve sadržaje ne emituju u bilo kom segmentu programa. U istoj odluci gde je TV Hepi kažnjena piše da je pokrenut postupak protiv TV Hepi, ispostaviće se za slučaj Aleksić. Dobro je da smo rasčistili šta je tačno i da s dodatnom pažnjom sada možemo pratiti kakva će odluka Saveta REM-a biti za TV Hepi kom su astrolozi i numerolozi odgovarali na pitanje ‘Može li se na osnovu ovog horoskopa reći da je Mika silovao žene?‘”, kaže Bjelica.

1 KOMENTAR

  1. Шта још каже РЕМ на: рекламирање здравствених услуга, реклама које су прекидане филмом, поново најављиване јачим звуком,… итд. итд. ?

Comments are closed.