Reagovalo Ministarstvo: Devojčica koja je pobegla od kuće na prijemni nije u evidenciji Centra za socijalni rad…

0
Profimedia/Ilustracija

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da se devojčica T. B. (13) iz Niša, koja je pobegla od kuće prošle subote, kao ni njena porodica, nisu nalazili na evidenciji Centra za socijalni rad.

Ministarstvo je tim saopštenjem reagovalo povodom informacije da je, kako su naveli, “Zaštitnik građana po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija iz medija o nestanku maloletnog deteta iz Niša koje je pronađeno u okolini Beograda, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Sveti Sava u Nišu”.

“S obzirom na to da je Zaštitnik građana tražio da mu informacije i kopiju kompletne dokumentacije dostavi niški Centar za socijalni rad u roku od 15 dana, napominjemo da centri za socijalni rad ne vode evidenciju o svim građanima Republike Srbije, te s obzirom na to da pomenuta porodica do sada nije bila na evidenciji Centra za socijalni rad, ova ustanova nije u mogućnosti da dostavi traženo”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, kako su rekli, po službenoj dužnosti naložilo je Centru za socijalni rad da povodom ovog slučaja sprovede postupak u okviru svoje nadležnosti i da izvesti Ministarstvo.

“Ali, napominjemo da porodica ranije nije bila na evidenciji i ne postoji dokumentacija”, naveli su iz tog ministarstva.

Ministar Zoran Đorđević istakao je da oni aktivno rade na unapređenju položaja dece u Srbiji.

(Beta)