Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba

  0

  Muzej nauke i tehnike najavljuje izložbu Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas, koja će biti otvorena 27. oktobra u Galeriji 51, u Skender-begovoj 51. Izložbu organizuju Muzej nauke i tehnike i kompanija Visaris uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Autori izložbe su Jelena Jovanović Simić i Aleksandar Vl. Marković; autori dizajna postavke su Ozarija Marković Lašić i Nebojša Vasiljević; grafički dizajn kataloga izložbe uradio je Miloš Janković, a muziku za izložbu komponovao je Aleksandar Vl. Marković. Edukativne digitalne igre za decu i omladinu kreirali su najbolji polaznici besplatnih obrazovnih programa za razvoj igara, prijatelja izložbe Nordeus Haba i Krater trening centra.

  Izložba će predstaviti istorijski razvoj i primenu rendgenske tehnologije u medicini, od otkrića rendgenskih zraka do danas, sa posebnim naglaskom na doprinosima koji su u oblasti rendgenologije ostvarili Nikola Tesla i Mihajlo Pupin. Ciljevi izložbe su i predstavljanje uspeha domaćih preduzeća u razvoju proizvodnje rendgenskih aparata i opreme.

  U drugoj polovini 20. veka, u vreme intenzivnog razvoja industrije u nekadašnjoj Jugoslaviji, fabrika Jugorendgen (u sastavu Elektronske industrije Niš), jedina je na Balkanu proizvodila rendgenske aparate i izvozila ih širom sveta. Nakon raspada Jugoslavije, kriznih devedesetih godina i kasnijih procesa tranzicije tokom kojih su prestala s radom mnoga industrijska preduzeća, među kojima je i Jugorendgen, grupa mladih stručnjaka je početkom novog milenijuma osnovala preduzeće Visaris i započela razvoj i proizvodnju nove generacije uređaja – digitalnih rendgenskih aparata. Kao i nekada Jugorendgen, Visaris je danas jedini proizvođač rendgenskih aparata u regionu, a takođe je prisutan i na svetskom tržištu.

  Izložba prati put srpskih naučnika koji su dali izvanredan doprinos tokom druge industrijske revolucije krajem 19. veka sve do današnjeg perioda digitalne transformacije i novog talasa doprinosa naših stručnjaka u aktuelnoj četvrtoj industrijskoj revoluciji na globalnom nivou u kojoj srpska nauka na polju digitalne medicine i ostalih segmenata digitalne tehnologije ostvaruje značajne rezultate.

  Osim što će promovisati srpska naučna dostignuća u ovoj važnoj oblasti medicinske dijagnostike i terapije, ciljevi izložbe su i unapređenje znanja iz oblasti istorije medicine i istorije razvoja industrije u Srbiji i popularizacija nauke, posebno među generacijama koje odrastaju u sadašnjem digitalnom dobu.

  Pored fotografija i dokumenata, na izložbi će moći da se vide i stari rendgenski aparati, oprema i sredstva za ličnu zaštitu od zračenja, prve rendgenske cevi proizvedene u Jugoslaviji, ali i najnoviji digitalni rendgenski uređaji. Sastavni deo izložbe su sadržaji u obliku virtuelne stvarnosti (VR) i edukativne digitalne igre za decu i omladinu koje su kreirali najbolji polaznici besplatnih edukativnih programa za razvoj igara, prijatelja izložbe Nordeus Haba i Krater trening centra. Tokom trajanja izložbe biće organizovana stručna vođenja, predavanja i edukativne radionice za decu, omladinu i studente.