Ko voli rastanke? Čak i kada prirodno dođu, kao kraj jednog životnog ciklusa, neminovno podrazumevaju ostavljanje, bar i najmanjeg dela, u prošlosti. Svaki rastanak najavljuje tugovanje i to je sasvim u redu. Ni toksični odnosi nisu toga oslobođeni. Kažu da je svaki od njih “jedna mala smrt”, ali – šta to zapravo znači? I – šta se dešava posle?

Više o tome u novoj epizodi psihološkog podkasta Velikih priča “Kako da izgradite dobar život”, sa psihoterapeutkinjama Miom Popić i Ivom Branković.

U ranijim epizodama govorilo se o tugovanju i tome kako preboleti prekid duge veze, a sada je vreme za narednu fazu – šta posle razvoda, kuda dalje?

Svaki prekid znači tugu, što je sasvim u redu, ali to je proces koji ima određene faze. Kao što se neposredno posle gubitka prolazi kroz neke, kao što su stanje šoka, besa, ljutnje, razočaranja, do pomirenja sa situacijom, tako su tu i neki ciklusi koji tome slede. Kada “prođe” razvod, ljudima treba usmerenje ili bar saosećanje, slušanje, da bi osvestili svoje potrebe i najbolje rešenje za pitanje – šta sad?

Biće reči i o tome koje faze u periodu nakon razvoda najveći izazov, zašto je važno da se dese, koliko god bile teške, ali ova epizoda će otkriti i druge nijanse. Nisu svi krajevi isti i pitanje svih pitanja je – koji je to najteži način raskidanja?

Kada se već putevi raskrste, ljude u rebus stavljaju i razna očekivanja, obično nametnuta. Šta se to nameće, a šta se realno tada desi? Šta ulje koje se doliva na tu vatru i kada je razvod jednako – trauma?

Ovo je epizoda koja će razotkriti i društveni problem – razliku između razvedene žene i razvedenog muškarca, kao i sliku života koji za obe strane usledi posle rastanka.

Sve je individualno, to je jasno, ali – koliko je vremena potrebno za oporavak od razvoda? Šta taj proces sve podrazumeva i znači li nužno ponovno uspostavljanje  svog identiteta? Naposletku, ima li prijateljstva između bivših supružnika (i kada ne) i – kako započeti novu vezu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.