“Razumem ljutnju Evropske unije zbog sporazuma…”

0
Beta - AP Photo/Evan Vucci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zadovoljan sporazumom koji je potpisan između Beograda i Prištine u Vašingtonu.

On je dodao da ćemo u budućnosti teško imati takve, odnosno samo dobre sporazume.

“Znam kakvi će predlozi dolaziti sa različitih strana. Borili smo se, dobro se pripremili, američki domaćini su imali sluha, želeli da nas čuju”, rekao je Vučić, a preneo Blic.

Da ne bi bilo zabune sa kim je Srbija potpisala sporazum, Vučić je pokazao dve fascikle, navodeći da je jednu potpisao američki predsednik Donald Tramp, a drugu on.

“Mi smo u stvari suštinski imali razmenu pismena sa SAD ali da ne budemo nefer, mi dobro znamo šta je sadržaj onoga što su Albanci potpisali”, rekao je Vučić.

On je dodao da je sporazum izuzetno dobar za Srbiju, ali i da je u interesu obeju strana, i Srba i Albanaca.

“Sporazum treba da stvori bolje prilike na Balkanu, treba da otvori sve naše prelaze, treba da spojimo ljude, naša preduzeća, da razgovaramo o projektima koji će da nas spajaju, a ne razdvajaju. Budućnost mora da bude mir i stabilnost”, poručio je Vučić.

On je dodao da je Srbija dobila na značaju dogovorom o izgradnji puta između Beograda i Prištine, o sprovođenju finasnijske podrške za mala i srednja preduzeća, dodatnim bilateralnim projektima…

Kaže da sve ovo znači u daljoj izgradnji kreditnog rejtinga Srbije.

“To znači da mnogi ljudi ne ostanu bez posla. To je za nas dobro jer će to podsticati dolazak novih investora u našu zemlju. Razgovarao sam sa ambasdorima, zahvalan sam Trampu, Majku Pensu, Ronu Džonsonu i nadam se da ćemo moći da nastavimo tu saradnju”, dodao je Vučić.

Vučić je dodao da razume ćutanje i ljutnju Evropske unije kada je ovaj sporazum u pitanju, jer, kako kaže, oni nam daju prostora i za neke druge strane.

“Nisam analitičar, znam da nisu preterano srećni”, rekao je Vučić.

Odgovorio je kritičarima da je sastanak u Vašingtonu američki predsednik Donald Tramp organizovao da bude u interesu njegove kampanje uoči predsedničkih izbora u SAD.

“Ja sam juče bio ponosni Srbin, jedan od retkih koji je bio u Ovalnoj sobi i ravnopravno učestvovao u razgovoru. Srbiju nismo obrukali, za Brisel i Vašington mogu dve knjige da napišem”, rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na negodovanje političara u Prištini.

“Uvek je lako kritikovati, neću da se mešam u njihove interne stvari. Voleo bih da vidim sve te junake da kažu Trampu da mora da bude ovako ili onako”, rekao je Vučić.

Dodao je i da su se Albanci nadali međusobnom priznanju.

“To su pregovori, ali ja mislim da je ovo dobro i za njih. Treba da radimo i živimo zajedno, to što smo mi ispred njih ekonomski, ne znači da ćemo moći da izađemo iz dela sveta u kojem živimo. Štitićemo naše intrerese, ali radićemo na stabilnosti. Ovakav sporazum dugo nećemo dobiti sa bilo kim”, rekao je Vučić.