“Razumem Dodikovu frustraciju. Kod Srba je mnogo popularnije ovo o čemu je govorio Mile, ali…”

2
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, da nametnute odluke nikada nisu dobre i da sve što se odlučuje u Bosni i Hercegovini (BiH) treba da bude doneto u interesu i saglasju tri naroda koji tamo žive.

“To je suština i duh Dejtonskog sporazuma. A ne nametanje rešenja”, rekao je Vučić povodom odluke nedavnog visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

On je izrazio nadu da niko neće ići u primenu Bonskih ovlašćenja i dodao da su za Beograd prihvatljive odluke samo ako su prihvatljive za Srbe, Bošnjake i Hrvate.

Vučić je rekao da je Srbija iskazala želju da se poštuje Dejtonski sporazum, kako bi se sačuvao mir i stabilnost u regionu.

“Poštujemo teritorijalni integritet BiH, ali i Republike Srpske unutar BiH. I nastavićemo da se ponašamo odgovorno u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, rekao je on.

On je rekao da je saslušao rukovodstvo RS po svim važnim temama i da je bilo reči o izgradnju puta od Sremske Rače do Bijeljine, koji će Srbija platiti u iznosu od 80 odsto.

“To će biti doprinos bratstvu sa srpskim narodom i prijateljstvu sa ostalim narodima, jer taj put povezuje Srbiju sa Banjalukom i Sarajevom. Pričali smo i o energetskim projektima, o autoputu, hidroelektrani, kao i o daljoj podršci u oblasti zdravstva i socijalne politike”, rekao je on.

Predsednik Srbije je najavio nastavku podršku opštinama Dravar, Kostajnica, Dubica i Nevesinje.

“Dogovoreno je da do 15. septembra, do Dana jedinstva, uskladimo Nacrte zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličkog pisma, da tu imamo istu normativu i u Srbiji i u Republici Srpskoj i da idemo na zajedničko uredjenje školskih programa, posebno u predmetima kao što su istorija, geografija i srpski jezik i književnost”, rekao je on.

Razumem Dodikovu frustraciju

Vučić izjavio je danas u Beogradu da “razume frustraciju” srpskog člana Predsedništva BiH Mileta Dodika, “političkim prilikama u Bosni i Hercegovni, ali je već rekao šta je politika Srbije”.

Vućić je naveo da je “kod Srba mnogo popularnije ovo o čemu je govorio Mile, ali Srbija mora da bude oprezna i da vodi računa o svim aspektima. Srbija pre svega brine o svom ekonomskom rastu, miru i šta ćemo da ostavimo u budućnosti svojoj deci”.

Kako je naveo, razume i odluke ljudi u Republici Srpskoj (RS) koje su doneli i “veruje da je moguće postizati dogovore u budućnosti koji bi značili više poštovanja i razumevanja i, pre svega, provodjenje u delo Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Dejton nije doneo samo mir, kako to govori većina zapadnih političara a onda sa Dejtonom možete da radite šta god hoćete, već je Dejton doneo i mehanizme na osnovu kojih Bosna i Hercegovina postoji, na osnovu kojih postoji i Republika Srpska i mislim da bi toga trebalo da se držimo”, naglasio je Vučić.

On je naveo da će Srbija uvek imati sve vreme ovog sveta da “čuje braću i sestre” iz RS da im, u čemu god može, izadje u susret.

“Siguran sam i kad se po nekom pitanju ne saglasimo da oni neće biti ljuti na nas. Ne moramo uvek da u svemu mislimo jednako, posebno o medjunarodnoj politici”, rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa Dodikom u vili Mir.

Dodik: Hoće od RS da stvore pravnu ljušturu

 Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je danas u Beogradu izjavio da je Srbija garant mira u regionu i da “strani faktor” u BiH ima nameru da Republiku Srpsku svede na “pravnu ljušturu”.

“Srbiju doživljavamo kao garant mira na ovom prostoru i mi smo posvećeni miru, ali sve što rade tamo, pre svega strani faktori, je upereno ka tome da uništi identitet Srba u Bosni, odnosno u Republici Srpskoj i sam entitet, svodeći ga na pravnu ljušturu”, rekao je Dodik u vili Mir nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je ponovio da ne prihvata legitimitet novog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

“Sva politička pitanja koja se otvaraju u Sarajevu uperena su protiv Srbije, za to nema nikakvog razloga i na štetu je svih nas”, rekao je Dodik i dodao da RS ne traži ništa osim ustavnih prava čija se afirmacija, naveo je, ne dozvoljava u BiH.

Srpski član Predsedništva BiH je izjavio da je političku scenu u RS ujedinila “opasnost za sve” oličena u nametnutom zakonu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i da to jedinstvo može biti ugroženo slabošću pojedinca.

Istakao je da je cilj jedinstva u RS da se spreči “bezakonje”.

Zahvalio je vlastima Srbije za pomoć i razumevanje, ocenivši da su na najvišem nivou do sada.

“Mi smo zahvalni, ali verujemo da Srbija ima obavezu da nas čuje, da nas razume i da dalje pomaže. Ne želimo da nekim našim potezom usložimo probleme Srbije na medjunarodnom planu, ali ne želimo ni da neko pitanje ostane nejasno i da nema naš jasan stav”, dodao je.

2 KOMENTARA

  1. Питање је да ли је овај немачки намесник изабран легално или није, а не да ли је нешто популарно или није. Ако си кукавица ти онда тражиш изговор за свој кукавичлук на сваки начин. Није Додик фрустриран него је председнк Србије обична кукавица, која није дорасла месту на коме се налази.

  2. Што му Миле ниси предложио да и Скупштина Србије усвоји закон о негирању геноцида, па да се онда он бори против тога, када је већ толико популарно ?

Comments are closed.