“Razumem delikatnost i težinu situacije, ali sagledajmo širi interes…”: DS u Kragujevcu o bojkotu u Šapcu i Paraćinu

1
Foto: Profimedia

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) u Kragujevcu Ivan Dubljanin rekao je da iako ima razumevanja za argumente gradonačelnika Šapca i Paraćina o izlasku na izbore zbog očuvanja demokratskih tekovina u tim gradovima, bojkot ne sme da bude doveden u pitanje.

On je Beti rekao da su gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i predsednik opštine Paraćin i potpredsednik DS-a Saša Paunović u petak imali konsultacije u Kragujevcu sa predsednicima oko 20 odbora DS-a iz Šumadije i centralne Srbije.

“Rekao sam na sastanku da razumem delikatnost i težinu njihove situacije, ali da je potrebno da se sagleda širi interes, da bojkot ne treba da bude doveden u pitanje niti da postoji dilema da li su DS i SzS u bojkotu”, rekao je Dubljanin.

Dubljanin je rekao da Zelenović i Paunović još nisu doneli konačnu odluku o izlasku na lokalne izbore u Šapcu i Paraćinu te da zato održavaju konsultativne sastanke.

Na konsultacijama u Kragujevcu, oni su demokratama uz težinu situacije u gradovima koje vode predočili i argumente za učešće na lokalnim izborima.

Kako se čulo, preti da ukoliko predaju vlast Srpskoj naprednoj stranci u Šapcu i Paraćinu, postanu žrtve njenog “gneva i osvete” svi oni koji su se u minulim godinama žestoko odupirali pritiscima SNS-a.

Prema rečima Dubljanina, njihova pozicija jeste “delikatna” jer s jedne strane ne žele da ruše globalni bojkot izbora, a sa druge strane postoje i očekivanja demokratske javnosti u Šapcu i Paraćinu da odbrane demokratske tekovine u tim gradovima.

Oni smatraju da za razliku od ostatka Srbije u tim gradovima postoje uslovi za održavanje lokalnih izbora, jer ima slobodnih medija, nema pritisaka na građane i moguće je organizovati nadzor i kontrolu izbora.

Dubljanin je ocenio da su očekivanja dvojice gradonačelnika da njihova dva grada budu “izuzetak i posebno tretirana kada je reč o bojkotu izbora na lokalnom nivou”.

On je rekao da su Šabac i Paraćin u kojima je demokratska vlast, u posebnoj situaciji, ali se i zapitao da li je to “dovoljan argument” da se rasturi opšti front za bojkot.

Prema njegovim rečima mesecima unazad zna se za poziciju Šapca i Paraćina i propuštena je prilika da se o tome razgovara mnogo ranije u okviru DS i SzS.

Prema rečima Dubljanina Gradski odbor DS u Kragujevcu se nije posebno bavio slučajem Paraćina i Šapca.

Kragujevačke demokrate podržavaju odluku Glavnog odbora o bojkotu izbora na svim nivoima.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Lako je njemu (uslovno) pričati kad je DS toliko rasturen u KG da je pitanje da bi ikako i usao u lokalni parlament sve i da su izbori pod ne znam kakvim uslovima…. DS je sistematski uništavao sopstveni odbor u KG i to je radio godinama… I u KG je moguće organizovati nadzor i kontrolu izbora ali nema ko, svi se osuli.

Comments are closed.