Sve do ove morije, verovalo se da su iracionalni neprijatelji nauke i prosvećenosti malobrojni neobrazovani čudaci zatvoreni u svoje internet sobe odjeka i informativne mehurove. Zaista, nije izgledalo strašno što nekoliko procenata Amerikanaca ne veruje u okruglu Zemlju i u iskrcavanje na Mesec. Strašno je postalo kada su ljudi počeli da odbijaju stavove nauke i institucija u borbi sa epidemijom. Odbijanje naučne istine se odvijalo u nekoliko koraka.

Na početku su mnogi osporavali ozbiljnost bolesti, čak i njeno postojanje. U drugom koraku su poricatelji nauke omalovažavali mere zaštite. Treći korak poricanja istine je bio sumnja u vakcine. U međuvremenu je zlo stiglo u skoro svaku porodicu na svetu. Postalo je nemoguće poricati da bolest postoji i da je strašna. Ono što uznemirava je da je među poricateljima medicinske nauke bilo i dosta stručnjaka sa najvišim medicinskim zvanjima.

Kod nas su najpoznatiji među sumnjičavcima u nauku profesori Medicinskog fakulteta Jovan Marić, Branimir Nestorović i najčudnija od svih Nada Kostić. Ona je bogate pobornike vakcinisanja optužila da jedu meso male dece. Ako su takvi neki profesori medicine, ne treba se čuditi da je koronu lečio i medijski radnik i pronalazač Željko Mitrović.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Gubljenje razuma među vrhunskim naučnicima nije samo naša pojava. Nobelovac Lik Montanje je tvrdio da je virus veštačkog porekla. On, jedan od naučnika koji je otkrio virus side, kasnije je tvrdio da sam HIV virus ne može da izazove tu bolest.

Srećom, razum je pobedio. Došlo je do neviđene mobilizacije naučnika širom sveta. Nikada brže nije pročitan genom nekog virusa. Nikada brže nije proizvedeno toliko različitih vakcina. Godina pandemije je ubrzala rešavanje problema koji su decenijama mučili svetsku nauku. Ta brzina je mnoge navela na dodatne sumnje. Takvi su zanemarili globalnu povezanost današnjih naučnika i ogromna sredstva usuta u istraživanja. Jedna od najboljih posledica sadašnje pandemije je da će iskustvo u primeni RNK vakcina protiv korone, verovatno iskoristiti u borbi protiv Alchajmerove, Parkinsonove bolesti, raka i raznih srčanih oboljenja.

Ceo tekst Predraga J. Markovića objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. maja

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.