“Razmatraće se nove mere, možda ćemo ograničiti ulazak u Srbiju…”

0
YouTube screenshot/n1

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da će se sutra na zasedanju Kriznog štaba procenjivati mere koje bi zaštitile Srbiju od prelivanja velikog broja slučajeva koji se beleži u zemljama u okruženju. Naglasio je da većina građana primenjuje sve mere, kao i da obolevaju mlađi ljudi čija je klinička slika malo lakša, prenosi RTS.

Branislav Tiodorović je naveo da su u kompaniji “Jura” preduzete mere i da se može reći da se situacija ovog trenutka više kontroliše. Napominje da su, u periodu od 1. septembra do 17. oktobra, od ukupnog broja pozitivnih slučajeva u Nišu, između 70 i 80 odsto u pitanju bili radnici “Jure”.

“Ovoga trenutka to nije konačan podatak. Mi imamo iz ‘Jure’ potvrđenih 98 pozitivnih. Nisu svi oni u nekoj teškoj situaciji, to su mlađi ljudi, ali ima i onih starijih koje su zarazili mlađi i koji su u težoj kliničkoj situaciji”, naveo je Tiodorović.

Naveo je da u celoj Srbiji, ali i u Beogradu, Kragujevcu, Valjevu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu i Vranju, najviše obolevaju mlađi ljudi, čija je klinička slika malo lakša. Dodao je da ima verovatno i dosta asimptomatičnih slučajeva koji nisu potvrđeni.

“Prema tome, možemo očekivati za 10 do 15 dana da će oni praktično biti ozbiljan izvor infekcije za starije i hronične bolesnike i da ćemo tada imati povećanje kod starijih osoba”, dodao je Tiodorović.

Naglasio je, međutim, da ogromna većina stanovništva primenjuje sve mere i da je Srbija zahvaljujući tome u stabilnijem stanju nego države u okruženju.

“Ali, postoji onaj manji deo, pogotovo tamo gde se organizuju žurke, gde se organizuju različiti spektakli, odnosno gde se okupi mnogo mladih bez poštovanja mera, da tamo treba fokusirati svu aktivnost i sve mere koje bi trebalo da primene državni organi”, istakao je Tiodorović.

Govoreći o sutrašnjem zasedanju Kriznog štaba, Tiodorović je naveo da će verovatno morati da procene šta će sve uraditi da bismo se zaštitili od prelivanja velikih brojeva i strahovitog pritiska koji trpe sve zemlje oko nas. Naveo je da će se razmatrati i neke nove mere.

“Da li će to biti mere koje će na neki način da ograniče ulazak u Srbiju – videćemo. To je stvar procene i o tome odlučuje Krizni štab, odnosno Vlada Srbije”, rekao je Tiodorović.