“Razlika između nas i Gala je što mi nemamo čarobni napitak”: Panović o izbornim rezultatima

1
Printscreen/YouTube/NOVA S

Novinar i programski direktor Demostata Zoran Panović smatra da bi što se tiče republičke vlade najpoštenija bila manjinska vlada SNS, “to bi bilo preuzimanje odgovornosti SNS u ovom trenutku, a ne pravljenje nekih frankenštajnovskih koalicija”, a kada se radi o vlasti u Beogradu kaže da su, ako ne bude mogla da se formira vlada u glavnom gradu, izbori opcija.

Ukazuje i da mora sa senzibilitetom da se govori ko će biti gde, odnosno kadrovska rešenja u novoj vlasti “moraju biti jako osetljiva”.

„Nemam iluziju da ovaj režim može da se transformiše suštinski, ali da pravi neke kompromise da bi se očuvala Srbija i oni, to je moguće. A glavno pitanje opozicije na ovim izborima je bilo inkluzivno – da ih neko prihvati, da se Srbija ponovo navikne na opoziciju, da uđe u parlament i da on ima opet neku reprezentativnost. Opozicija je jedna od glavnih institucija jednog demokratskog društva“, poručio je Panović, a prenosi N1.

Na pitanje da li u Srbiji jača desnica, kao što je rekao predsednik Aleksandar Vučić u izbornoj noći, on smatra da “nije toliko dramatično otišlo u desno, naše javno mnjenje je generalno desničarsko, i Vučić se po nekoj inerciji pomerio ka centru”.

Dodaje da se malo ka centru pomeraju i desničarske stranke, jer “niko ne želi da bude ekstremna desnica”.

“Ono što je razlika u odnosu na nekada, u Srbiji više ne postoji prozapadna demokratska desnica koja je bila okosnica opozicije devedesetih protiv (Slobodana) Miloševića. Možda najpre Vučić ima tih elemenata”, navodi Panović i dodaje da “u ovom društvu ima više radikala i socijalista nego drugih” i ističe da “bez umerenije centrističke desnice nema promene vlasti”.

Ukazujući da su i opozicija i SNS “konglomerat svega i svačega”, kao i da “nemamo tu prirodnu podeljenost”, smatra da su delovi SNS bliži proevropskoj opoziciji u Srbiji, a da bi “savez SPS i DSS bio šansa da izađemo iz tog začaranog kruga, ali mi smo se vratili na te podele koje su u dobroj meri iracionalne”.

Što se tiče izbornih rezultata posle vanrednih parlamentarnih, lokalnih i predsedničkih izbora, kaže da “najneupitniji legitimitet ima Vučić”.

“Demostat je još jesenas rekao da je Vučić favorit na predsedničkim i SNS na parlamentarnim izborima, a da opozicija ima šanse u Beogradu ako dođe do artikulacije nezadovoljstva… Zadrti iz opozicije ne mogu da ukapiraju da neko može biti protiv Vučića i SNS, a ne želi da glasa za (lidera Stranke slobode i pravde Dragana) Đilasa i Mariniku Tepić”, navodi Panović.

Upitan šta misli da li su realni vanredni parlamentarni izbori, što žele neki u SNS a Vučić im se protivi i kad bi mogla da bude formirana nova vlada, on kaže da “ako bude novih izbora, mi možemo da imamo tek sretenjsku vladu (15. februar 2023).

Ali, dodaje da je “opozicija na neki način postala deo sistema, to nije loše, da bar izađemo iz tih iracionalnih ludila”.

Komentarišući najavljeni susret Vučića i Đilasa, koji bi prema rečima predsednika Srbije trebalo da se desi uskoro, Panović kaže da njih dvojica “nisu neki arhineprijatelji, to su stari znanci” i normalno je da razgovaraju, iako je prethodnih godina Đilas bio na meti satanizacije vlasti.

Osvrnuo se i na Vučićevo poređenje Srba i Gala u sinoćnjem gostovanju na RTS, da smo “mi kao nepokoreno pleme, kao Gali u stripu Asteriks”, ukazujući da je razlika između nas i Gala što mi nemamo čarobni napitak”.

“Nemamo tajno oružje Teslino”, kaže Panović.

1 KOMENTAR

  1. “Osvrnuo se i na Vučićevo poređenje Srba i Gala u sinoćnjem gostovanju na RTS, da smo “mi kao nepokoreno pleme, kao Gali u stripu Asteriks”, ukazujući da je razlika između nas i Gala što mi nemamo čarobni napitak”.”-З.П. Ми и да имамо чаробни напитак, опет имамо проблем, јер немамо Астерикса, а изгледа и да нам је Обеликс смршао,…

Comments are closed.