Rudolf Đulijani, nekadašnji gradonačelnik Njujorka koji se našao u središtu istrage o impičmentu kao lični advokat Donalda Trampa, zarađuje za život od pružanja savetodavnih usluga iz sfere sajber bezbednosti preko svojih kompanija. Tramp ga je čak imenovao prvim neformalnim „savetnikom za sajber bezbednost“ aktuelne administracije.

Zvaničnici iz Nacionalnog saveta za bezbednost, međutim, začuđeni su što je Đulijani upravljao „neregularnim kanalima“ komunikacije sa ukrajinskom diplomatijom preko otvorenih telefonskih linija i aplikacija u koje su Rusi davno duboko zadrli, piše Njujork tajms.

Tim Morison koji se nalazio na čelu krila Nacionalnog saveta za bezbednost za Evropu i Rusiju u svedočenju pred Kongresom SAD u okviru istrage o impičmentu naveo je da je Đulijani većinu razgovora obavljao preko telefona ili WhatsApp aplikacije.

Iz WhatsApp-a su istakli da je sav saobraćaj na aplikaciji enkriptovan, što znači da je besmisleno presretati poruke, ali da obaveštajne službe – uključujući Ruse – zato rade na upadima u telefone kako bi do poruka došli pošto se one dekodiraju.

Još je manji izazov provaliti u poruke Đulijanijevog partnera Gordona Sondlanda, američkog ambasadora u EU, koji je vodio otvoreni telefonski poziv sa Trampom iz restorana u Ukrajini, i to dovoljno glasno da čuju svi prisutni za stolom.

Ukrajina je trenutno naročito osetljivo pitanje; to je zemlja u kojoj su Rusi toliko duboko kompromitovali komunikacione mreže da su 2014. godine na internetu objavili razgovore između najvažnijih diplomata Obamine administracije, tačnije Viktorije Nuland, i američkog ambasadora u Ukrajini u to vreme, Džefrija Pajata. Rusi su zapravo pokušali da predstave Amerikance kao protivnike korumpiranog, proruski nastrojenog predsednika Ukrajine u pokušaju da ga uklone.

Ovo je poslužilo kao svojevrsno upozorenje svim diplomatama i zvaničnicima: ako idu u Ukrajinu, trebalo bi da se klone komunikacionih mreža koje nadgleda Moskva.

Taj savet se naročito odnosi na Rudija Đulijanija koji širom sveta drži predavanja o pitanjima sajber bezbednosti.

Kako su istražitelji saznali, Đulijani je bio Trampova veza sa novom ukrajinskom vladom u pregovorima o pokretanju istrage protiv Trampovih političkih rivala. Kada je obustavljena vojna pomoć Ukrajini u iznosu od 391 miliona dolara – po Trampovom nalogu, a prema navodima svedoka – Moskvi se ispunila želja.

Njujork tajms piše i da je pitanje je zašto Rusi nisu objavili bilo šta o ovim razgovorima – ili same pozive, pošto se pretpostavlja da ih poseduju. Motivi ruskih obaveštajaca inače su aktuelna tema u obaveštajnim krugovima.

Jedan stariji američki zvaničnik rekao je za Njujork tajms da je razlog tome može da bude činjenica da Đulijani i Sondland „obavljaju ruski posao“. Zadržavanjem vojne pomoći namenjene Ukrajini profitiraće samo Rusija.

Đulijani je izvesno bio svestan rizika koji nose razgovori na otvorenim linijama, naročito u zemlji koja se nalazi u sajberratu, ali i da će kao lični advokat predsednika sigurnobiti meta.

On je rekao da nikada nije sprovodio nikakvu spoljnu politiku koja bi mogla da naškodi nacionalnoj bezbednosti, već da je delovao u odbranu svog klijenta, Donalda Trampa, ali i da je on sam žrtva „divljih optužbi“ apartčika iz Stejt departmenta.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.