“Najgore tek dolazi za Ukrajinu. Putin je rekao da se operacija ruske vojske razvija po planu i da će se pogoršati ako ne prihvate njegove uslove”: Makron posle razgovora s predsednikom Rusije

0
EPA-EFE/THIBAULT CAMUS / POOL

(Beta-AFP) – Emanuel Makron misli da “najgore tek dolazi” u Ukrajini posle današnjeg razgovora sa Vladimirom Putinom koji je preneo “svoju veliku odlučnost” da nastavi ofanzivu čiji cilj je “preuzimanje kontrole” u celoj zemlji, saopštila je Jelisejska palata.

Posle telefonskog razgovora od sat i po održanog na Putinov zahtev ruski predsednik rekao je svom francuskom kolegi da se operacija ruske vojske razvija “po planu” i da će se “pogoršati” ako Ukrajinci ne prihvate njegove uslove, navelo je francusko predsedništvo.

“Očekivanja predsednika (Makrona) su da najgore tek dolazi s obzirom na to što mu je rekao predsednik Putin, dodaje se u saopštenju.

Kremlj je danas saopštio posle razgovora dvojice predsednika da je Putin poručio Makronu da Rusija namerava da nastavi beskopmromisnu borbu u Ukrajini.

Kako je naveo Kremlj, Putin je dao Makronu “argumentovana objašnjenja povodom uloge neonacista u državnoj politici Kijeva” i ponovio da su uslovi Rusije u pregovorima demilitarizacija Ukrajine i njen neutralni status, kako sa njene teritiorije ne bi pretila opasnost za Rusiju.

Putin je dao inicijativu za taj razgovor, treći izmedju dvojice zvaničnika od početka invazije 24. februara da bi “informisao” Makrona o “situaciji i namerama u okviru otvorenog dijaloga” izmedju njih dvojice, navelo je francusko predsedništvo.

Na Putinove optužbe upućene Ukrajincima Makron mu je odgovorio da pravi tešku grešku prema ukrajinskom režimu, “koji nije nacistički”.

“Ti govoriš svašta, tražiš izgovore”, uzvratio je Putin, kako navodi Jelisejska palata i pozvao svog francuskog kolegu da “se ne lažu”.

“Taj razgovor je omogućio da se razmotre neslaganja, kaže istina predsedniku Putinu”, ali takodje “nažalost” da se konstatuje “njegova rešenost da nastavi vojnu operaciju do kraja”, dodaje se u saopštenju.

“Ukrajinci se hrabro bore. Ništa nije gotovo ali odnos snaga je neuravnotežen”, dodaje se u saoštenju i ističe Makronov “pesimizam” posle tog razgoora.

Francusko predsednišvo je dodalo da će pojačati sankcije Rusiji, ocenivši da se radi o vrlo moćnoj alatki što se vidi u padu vrednosti rublje.

Pariz je takodje ocenio kao “vrlo značajnu” odluku Kine da se uzdrži u UN kada je ubedljivom većinom izglasana rezolucija kojom se traži da se smesta prekine upotreba sile protiv Ukrajine.

“Zainteresovani smo činjenicom da je Kina predložila svoje posredovanje” i “u kontaktu smo sa zvaničnicima” u Pekingu, navela je Jelisejska palata.

“Rusija će uspešno demilitarizovati Ukrajinu”; “Lažete sami sebe. Invazija će vas skupo i dugo koštati”

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je u razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da će Rusija uspešno demilitarizovati Ukrajinu i učiniti je neutralnom, što su, kako je rekao, i njegovi ciljevi tamo, prenosi BBC.

Putin je, prema pisanju BBC-a, rekao da bi svaki pokušaj Ukrajine da odloži pregovore samo rezultirao time da Rusija dodje nove zahteve na već postojeću listu zahteva.

Putin je Makronu rekao i da se nije saglasn a jučerašnjim govorom francuskog lidera u kojem smatra da je samo ruski predsednik odgovoran za početak rata.

Sa druge strane, francuski predsednik rekao je Putinu da pravi „veliku grešku“ u Ukrajini, da se zavarava u vezi sa vladom u Kijevu i da će rat puno i dugo koštati Rusiju, prenosi Gardijan.