Merkelova u poseti Beogradu: Šta je nemačka kancelarka značila za Srbiju i koje obećanje je dao Vučić…

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je danas u jednodnevnu zvaničnu posetu Srbiji tokom koje je razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o billateralnim odnosima, političkim i ekonomskim pitanjima i evropskoj perspektivi Srbije.

Na aerodromu “Nikola Tesla” oko 16.15 nemačku kancelarku dočekao je predsednik Vučić.

Merkelovu je dočekalo šest “migova 29” Vojske Srbije.

Svečani doček za Angelu Merkel priređen je ispred Palate Srbija i počeo je u 18.00 časova. I vod garde je svečano dočekao nemačku kancelarku.

Nakon dočeka počeo je razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Potom je usledila konferencija za medije.

Merkel: “Srbija postigla niz rezultata, ali predstoji dug put do EU”

Nemačka kancelarka izjavila je da je Srbija postigla niz rezultata u reformama, ali da i njoj i celom regionu predstoji dug put do članstva u EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle sastanka, Merkel je rekla da joj je “drago da čuje da se Srbija intentzivno bavi reformama pravosuđa”.

“Znam da je percepcija da proces evropskih integracija teče sporo i da evropska strana postavlja nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i vidimo napredak. Pažljivo se gleda da se postavljaju isti uslovi svim državama Zapadnog Balkana”, rekla je Merkelova.

Navela je da EU ima “veliki geostrateški inetres” da sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU i ukazala na mogućnost “uticaja iz drugih područja” ako Unija ne deluje dovoljno brzo u nekim situacijama.

Ona je ohrabrila Srbiju “da ide dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu” i dodala da “ekonomski uspesi treba da budu pokazatelj da je članstvo u EU cilj koji se isplati”.

Merkelova je rekla da su Srbija i Nemačka “blisko povezane” i dodala da su odnosi u ekonomiji i kulturi “davno uspostavljeni”.

Navela je da je tokom godina saradnje sa Vučićem sa njim uspostavila “odnos punog poverenja”.

“Naše odnose odlikuje iskrenost u razgovorima i sposbnost da se druga strana sasluša. Upoznala sam Vučića kao osobu koja ne daje lažna obećanja nego uvek pokušava da sprovede ono što je obećao”, istakla je nemačka kancelarka.

Nemačka kancelarka je istakla da su razgovarali i o “unutrašnjoj politici Srbije”.

“Veoma je važno da se postigne napredak u reformama. Predsednik je dao obećanje”

Upitana da li je “priznavanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU”, Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da će “neka pitanja biti rešena na kraju procesa” evropskih integracija Srbije.

“To (kosovsko) pitanje se mora rešiti da bi države članice Unije potvrdno odgovorile o pristupanju (Srbije) EU. Ali nema smisla razgovarati o kraju tog procesa pre nego što se reše drugi problemi. Ja sam za pragmatičan pristup, to pitanje neće nestati, ono se mora rešavati, ali ja sam za mapu puta, gde se prvo rešavaju sva druga pitanja”, kazala je Merkel.

Vučić: “Zahvalan za sve što je kancelarka uradila za Srbiju i Zapadni Balkan”

Aleksandar Vučić kaže da su razgovarali o svim drugim regionalnim pitanjima i o vladavini prava u našoj zemlji.

„Predao sam novi izveštaj o svemu što je Vlada Srbije uradila, ukazujući na činjenicu da su stvari daleko od idealnih, da smo posvećeni i ustavnoj reformi i reformi pravosuđa i reformi medijskog i kompetnog političkog sektora“, rekao je Vučić.

Preneo je i da su ratifikovali sporazume o memorijalima o odbrani.

„Verujem ono što će biti tehnički završeno – sporzum o kulturi i obnovi narodne biblioteke. Krenuli smo da radimo i sporazum o strateškoj saradnji o klimatskim promenama“, rekao je Vučić.

Vučić je do sada više puta izrazio zahvalnost Merkelovoj za sve što je činila za Srbiju dok je bila na funkciji kancelara Nemačke. Merkelova je, rekao je više puta Vučić, mnogo učinila za Srbiju, posebno kada je reč o nemačkim investicijama u zemlji.

“Želim da se zahvalim kancelarki na svemu što je učinila za Zapadni Balkan i Srbiju. Kod nas zahvalnost ne traje kratko i govorićemo isto i kada ne bude kancelarka”, rekao je predsednik Srbije.

“Lično sam ponosan što sam posle mnogo godina saradnje imao priliku da budem jedan od onih koji su dočekali kancelarku na kraju njenog mandata”, dodao je Vučić.

Istakao je da je sa nemačkom kancelarkom govorio o odnosima sa Prištinom.

“Srbija smatra da zamrznuti konflikt nije dobar, da je neophodno doći do sporazumnog rešenja. Samo u miru vidimo budućnost”, rekao je predsednik Srbije.

“Za naš uspešan razvoj dugujemo veliku zahvalnost Nemačkoj. Nemačka je sa nama od početka u programu uvođenja dualnog obrazovanja”, dodao je on.

***

U toku večeri planirana je radna večera.

U sklopu oproštajne posete Zapadnom Balkanu Angela Merkel iz Beograda putuje u Tiranu.

Za sutra je najavljen njen sastanak sa premijerom Albanije Edijem Ramom, zajednički ručak sa šefovima vlada zapadnobalkanske šestorke, a potom i odvojeni sastanci sa premijerima Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i privremenih institucija u Prištini.

Vučić pred dolazak Merkelove: “Imam tremu”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekaće nemačku kancelarku Angelu Merkel na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, a kako sam priznaje, uz veliku tremu.

Vučić je na svom Instagram profilu objavio video-snimak u kojem je rekao da se nalazi u aerodromskom salonu, pola sata pred dolaska kancelarke.

“Kao i svaki put kada imam tremu došao sam mnogo ranije. Šetam između piste i salona. Mislim da sam 500 puta ponovio za svaku nemačku fabriku u Srbiji koliko ima zaposlenih, kolike su nemačke investicije i kolika je trgovinska razmena. Sve detalje Briselskog i ostalih sporazuma, a i dalje imam tremu i strah da nešto ne zabrljam”, naveo je Vučić.