“Razgovarali smo i tek ćemo razgovarati o vraćanju obaveznog vojnog roka. Ima to i dobrih i loših strana…”

2
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pokrenuto pitanje obaveznog služenja vojnog roka i da će se o tome voditi široka rasprava u javnosti.

“To ima dobrih i loših strana. Neke od loših su što samo  u objektima i hrani košta preko osam milijardi, računajte 70 miliona evra (godišnje)”, rekao je Vučić, posle predstavljanja rezultata Vojske Srbije, dodajući da su troškovi veći ako se na to dodaju primanja za vojnike.

Kako je rekao, “dobra strana je da će se popuniti neka garnizona mesta koja su prazna i vratiti život u neka manje opštine”, ali i bez obzira na odluku brzo će biti popunjene jedinice u nekim mestima.

On je naveo da sa popunjenošću ima problema, ali da neće reći podatak jer je to vojna tajna, dodajući da nije više toliki problem s odaskom profesionalnih vojnika kao ranije.

“Imamo problem sa onima koji  imaju nešto veće plate ali mogu da dobiju još veće na drugom mestu”, ukazao je Vučić govoreći o dolasku investitora u zemlju i uslovima koji nude zaposlenima.

2 KOMENTARA

  1. “(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pokrenuto pitanje obaveznog služenja vojnog roka i da će se o tome voditi široka rasprava u javnosti.” Да размишља о увођењу ОБАВЕЗНОГ служење војног рока може само држава, али у правом смислу те речи. Ту државу онда брене и стари и млади, они у земљи и они у иностранству, а та обавеза је теда само формална, јер је то част. Државне провизоријуме, партијске “државе” и сличне облике интересног организовања власти, бране и обучавају се да бране под обавезно, они који су за то заинтересовани, односно, имају за то мотив. То су онда разне приватне војске, милиције, фаланге,…итд. У таквим срединама, сви остали траже алтернативна решења, углавном одласком ван граница таквих провизоријума и за њих је све то под “обавезно” исто што и балон од сапунице. Према томе, потпуна је глупост, када ова држава већ школује доминантни део младих за иностране послодавце, да их још ут то и војно обучава. То нешто новца што бисте одвојили за неке регруте боље потрошите на те људе што још увек тамо раде и служе, јер ће се и овако разићи свако на своју стране, а да није пукла ни петарда.

  2. Šta li znači da se predsednik zalaže za javnu raspravu o vraćanju vojnog roka. Izgleda ima nameru da se demokratizuje, mada to teško ide. Diktator smatra za demokratiju strogu poslušnost, ceni klimoglavstvo i šlihteraj. Umesto da poštuje ustav i zakon, on je i jedno i drugo, a obavlja funkciju predsednika, premijera i ministar je svih ministarstava. On odlučuje o otimanju penzija, o njenom usklađivanju, uglavnom, od njegovog, oka, to isto važi i za plate. Kako se seti tako povećava plate, mimo svih uredbi i zakona. Umesto da se razrade platni razredi, platu vođa određuje po svom nahođenju, saznanju i znanju, a zna sve i više od toga. Prvo je povećao plate medicinarima nekoliko puta, te prosvetarima, policiji i vojsci, a sada je došlo na red drugo povećanje plata u vojsci. Penzionerima povećao je penzije 5,9% i to je veliki napredak tako da prosečna penzija je pala sa 70 na 46% prosečne plate, a penzioneri nose “njegovu” sliku kao ikonu i predstavljaju njegovu glasačku mašinu. Drugo i nisu zaslužili i za kada, osim za glasanje, i zašto služe vođi, a s druge strane utiču na visinu BDP. Postavlja se pitanje ko će služiti vojsku, kada mladi napustiše zemlju (51.000 godišnje)?.

Comments are closed.