Tim mađarskih lekara u Bangladešu uspešno je razdvojio sijamske blizance spojene glavom u operaciji koja je trajala čak 30 sati, saopštila je danas fondacija Akcija za bespomoćne ljude.

Rizična intervencija osmišljena da odvoji mozak i lobanje trajala je duže od 30 sati i bila je uspešna – stanje blizanaca je stabilno, ali mogu se pojaviti komplikacije, navodi se u saopštenju Fondacije, prenosi Tanjug.

Operacija, koji je počela u četvrtak u zoru, odigrala se u Kombinovanoj vojnoj bolnici u Daki, a vodio ju je 35-očlani mađarski medicinski tim fondacije Akcija za bespomoćne ljude.

Fondacija je već sedam godina aktivna u Bangladešu, a proces razdvajanja blizanaca Rabeje i Rukaja počeo je još 2018. godine, kada su oni bili stari godinu i po. Mađarski tim je u potpunosti dizajnirao i izveo operativni sistem za razdvajanje pod nazivom „Operacija sloboda“.

Prva faza bilo je endovaskularno odvajanje delova zajedničke cerebralne vene u 2018. godini, pod vodstvom dr Ištvana Hudaka, takođe u Daki.

Druga faza plastične hirurgije, implantacija i postepeno širenje specijalnog sistema implanata koji proširuje tkivo dizajniranog u Mađarskoj, odvijali su se u Budimpešti, pod vođstvom dr Gergelja Patakija. Treća faza bila je konačno razdvajanje, pod nazivom „Operacija sloboda“, koju je vodio neurohirurg dr Andraš Čokai.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.