“Ratovi u Evropi retko počinju sredom”: Ambasador Rusije u EU odbacio nagađanja o invaziji na Ukrajinu

1
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

(Beta) – Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov odbacio je američka upozorenja na mogući današnji napad Rusije na Ukrajinu.

“Što se Rusije tiče, uveravam vas da neće biti napada ove srede. Niti će biti daljnjih eskalacija u narednoj nedelji, ni u nedelji posle, niti sledećeg meseca”, rekao je Čižov u komentaru objavljenom danas u nemačkom dnevniku Velt (Die Welt), prenela je Hina.

“Ratovi u Evropi retko počinju u sredu”, dodao je.

Čižov je odbacio američke tvrdnje o mogućem napadu na Ukrajinu.

“Kada optužujete – posebno vrlo ozbiljne optužbe protiv Rusije – takođe ste odgovorni da pružite dokaze. U suprotnom je to kleveta… Pa gde su dokazi?”, rekao je.

Čižov je ponovno pozvao Zapad da ozbiljno razmotri zabrinutost Rusije za sigurnost.

“Kad naši partneri konačno poslušaju naše legitimne zabrinutosti, proces smirivanja neće se dugo čekati. To će biti u interesu svih Evropljana od Lisabona do Vladivostoka, ali i drugih država u svetu”, rekao je ambasador Rusije u EU.

Kremlj zahteva da NATO ograniči sve aktivnosti u istočnoj Evropi i obeća da neće primiti bivše sovjetske republike – kao što je Ukrajina – kao nove članice. Moskva takođe zahteva zabranu raspoređivanja oružanih sistema, uključujući američki protivraketni sistem, blizu ruskih granica.

1 KOMENTAR

Comments are closed.