Rat u Ukrajini: Zelenski uporedio invaziju sa koronavirusom, tri vojnika osuđena na smrt u Donjecku, nastavljaju se ulične borbe u Severodonjecku

0
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Sto sedmi dan rata u Ukrajini. Nije došlo do dogovora o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog Mora. Volodimir Zelenski uporedio je invaziju na Ukrajinu sa koronavirusom, a Vladimir Putin sa osvajanjima Petra Velikog. Nastavljaju se velike borbe u Severodonjecku, dok ukrajinski zvaničnici svakodnevno traže dodatne pošiljke oružja od svojih saveznika.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

16.49 – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su dvojica Britanaca i Marokanac, koji su osuđeni na smrt u četvrtak u samoproklamovanoj Donjeckoj Narodnoj Republici, počinili zločine na teritoriji DNR.

“U ovom trenutku sudski procesi koji se održavaju su u nadležnosti sudova i zakona DNR, jer su zločini zbog kojih su oni pred sudom počinjeni na teritoriji DNR”, naveo je Lavrov, preneo je Rojters.

Jedina članica Ujedinjenih nacija koja je priznala nezavisnost cele ukrajinske provincije Donjeck je Rusija.

16.28 – Zbog smanjenog izvoza pšenice i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine i Rusije broj hronično gladnih ljudi na planeti sledeće godine može biti povećan za 11 do 19 miliona, rekao je  Bubaker Ben Belhasen, direktor Odeljenja za tržišta i trgovinu Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija.

15.49 – Švajcarska, zemlja koja nije članica Evropske unije, podržala je šesti paket sankcija Rusiji i Belorusiji, uključujući i emgargo na izvoz ruske sirove nafte, saopštila je vlada na zvaničnom sajtu.

“Od 10. juna, Savezno veće se složilo sa odlukom da se usvoje nove sankcije EU protiv Rusije i Belorusije”, navodi se u saopštenju, preneo je Tas.

14.47 – Zamenik šefa NATO Mirčea Geoana rekao je da je “uveren” da će se Švedska i Finska pridružiti alijansi uprkos protivljenju Turske.

14.22 – Sekretarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras saopštila je da je razgovarala sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom o pokušaju oslobađanja ratnih zarobljenika koje “drže ruski separatisti”.

Ona je donošenje smrtnih kazni dvojici Britanaca koji su se borili na ukrajinskoj strani nazvala “nečuvenim kršenjem Ženevske konvencije”.

13.34 – Savetnik predsednik Ukrajine Mihailo Podoljak kritikovao je izjave ruskog predsednika Vladimira Putina kojima je želeo da opravda rusku invaziju na ukrjainu.

12.33 – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su dvojica Britanaca i jedan Marokanac, koji su osuđeni na smrt od strane samoproglašene Narodne republike Donjeck, počinili ratne zločine.

11.32 – Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleksandr Motuzjanik rekao je da Rusija tražiu slabe tačke u ukrajinskoj odbrani blizu reke Siverski Donjec na istoku Ukrajine.

“Ruski strateški cilj je da kompletiraju uništavanje Ukrajine. Oni ne žele da nas ostave na miru. Žele da uspostave vladu koju će moći da kontrolišu”, rekao je Motuzjanik.

10.49 – Ukrajinska vojska saopštila je danas da je izvela udare na ruske položaje u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine, koja je gotovo cela pod kontrolom ruskih snaga.

“Naša avijacija pogodila je ruske položaje, lokacije gde su koncentrisani oprema i ljudstvo i skladišta oko pet mesta u Hersonskoj oblasti”, saopštio je danas preko Fejsbuka generalštab ukrajinske vojske.

Gotovo celu Hersonsku oblast, uključujući i regionalni glavni grad, okupirale su ruske snage od prvih dana ruske invazije koja je počela 24. februara.

Oblast koja izlazi na Crno more i na Azovsko more, ima površinu od oko 28.000 kvadratnih kilometara i u njoj je pre rata živelo više od milion stanovnika.

Jedan od ruskih pregovarača za sukobe u Ukrajini je 1. juna najavio skoru organizaciju referenduma na teritorijama koje je Rusija zauzela, sa namerom njihovog pripajana. Referendum bi mogao da bude održan u julu, što je plan koji je Kijev osudio. (Beta)

9.48 – Guverner Lavrova Maksim Kozicki rekao je da se u toku noći u tom regionu nije oglasila nijedna sirena za opasnost, za razliku od Severodonjecka u kom se vode velike brobe.

On je dodao i da je u Lavov došlo 278 raseljenih lica iz drugih delova Ukrajine.

9.18 – Novi indirektan zahtev za pošiljke oružja…

9.07 – Sekretarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras trebalo bi danas da održi razgovor sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom povodom smrtne presude za dvojicu Britanaca koji su se borili na strani Ukrajine.

Tras je osudila presudu, istakavši da ona nema nikakav legitimitet i da je “sramna”.

7.30 – Kratak rezime…

  • Vlada Velike Britanije izrazila je veliku zabrinutost povodom navoda o smrtnim kaznama za dvojicu njihovih državljana koji su se borili na strani Ukrajine.
  • Zapadni zvaničnici saopštili su da je oko 20.000 ruskih vojnika poginulo otkako je Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu.
  • Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak rekao je da Ukrajina na dnevnom nivou izgubi između 100 i 200 vojnika.
  • Kremlj je saopštio da nije sklopljen nikakav dogovor sa Turskom oko izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora.
  • Vlada Finske saopštila je da će izmeniti zakon o granicama koji će omogućiti izgradnju zida na granici sa Rusijom.