Rat u Ukrajini: Šest mrtvih u ruskom granatiranju istočnog grada Torecka; Zelenski smenio šefa tajne službe i državnu tužiteljku; napadi u Dnjepropetrovskoj oblasti;

0
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Sto četrdeset četvrti dan rata u Ukrajini.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

12.42 – Šest ljudi je stradalo u ruskom granatiranju Torecka, grada u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donbas, objavila je danas ukrajinska državna služba za vanredne situacije. 

“Jedna zgrada je uništene granatom u Torecku koji je napadnut tokom pre podneva. Spasioci su izvukli pet tela, navodi se u saopštenju Službe objavljene preko Fejsbuka uz sliku ruševina.

Kako se dodaje tri osobe su izvučene iz ruševina, jedna od kojih je umrla u bolnici.

8.16 – Valentin Rezničenko, guverner Dnjepropetrovske oblasti, objavio je na Telegramu da je preko noći pucano na grad Nikopolj u njegovom regionu.

“Ruske trupe su tokom noći nekoliko puta pogodile Nikopolj protivavionskim topovima. Više od 60 granata bilo je usmereno na stambene četvrti i gradsku infrastrukturu. Jedna osoba je povređena. U pitanju je žena stara 75 godina. Ona je u bolnici. Uništeno je na desetine privatnih stambenih objekata”, rekao je Rezničenko.

8.11 – Izjava…

8.06 – Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je načelnika Službe državne bezbednosti i državnu tužiteljku.

Naređenja o razrešenju šefa unutrašnje bezbednosti Ivana Bakanova, druga iz detinjstva Zelenskog i državne tužiteljke Irine Venediktove, objavljeni su na zvaničnoj internet stranici ukrajinskog predsednika.

Kao razloge za smenu, Zelenski je u svom redovnom obraćanju naveo “veze između zaposlenih u agencijama za sprovođenje zakona Ukrajine i specijalnih službi Rusije”.

“Više od 60 službenika tužilaštva i Službe bezbednosti Ukrajine ostalo je na okupiranoj teritoriji i radi protiv naše države. Takav niz zločina protiv bezbednosti države i veze koje su zabeležene između zaposlenih u agencijama za sprovođenje zakona Ukrajine i specijalnih službi Rusije, nameću veoma ozbiljna pitanja rukovodiocima”, naveo je Zelenski, prenosi Unian.

(Gardijan, Rojters, BBC, Unian, Beta)