Rat u Ukrajini: Zelenski o suđenjima ukrajinskim vojnicima; napadi na Harkov; nastavljaju se borbe na jugu zemlje

0
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Sto osamdeseti dan rata u Ukrajini.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

8.11 – Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će, ako dođe do suđenja ukrajinskim vojnicima koje su ruske snage zarobile u Marijupolju, bilo kakvi pregovori s Rusijom postati nemogući.

“Rusija će u slučaju suđenja ukrajinskim vojnicima u Marijupolju isključiti sebe iz pregovora”, rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Interfaks Ukrajina.

8.05 – Ruske snage su noćas izvele raketni napad na infrastrukturni objekat u Harkovu, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov, prenosi Ukrinform.

8.03 – Kratak rezime:

  • Borbe se nastavljaju na istoku i jugu Ukrajine. Tokom jučerašnjeg dana, ruske snage su, prema tvrdnjama Kijeva, izvele raketne napade na Dnjepropetrovsku oblast – gradove Nikolajev i Nikopolj. Sa druge strane – Moskva je objavila da su Ukrajinci izveli artiljerijski napad na nuklearnu elektranu.
  • Britanski premijer Boris Džonson, i lideri SAD i Nemačke, Džozef Bajden i Olaf Šolc, istakli su u telefonskom razgovoru značaj osiguranja bezbednosti nuklearnih postrojenja u Ukrajini.
  • Iz Sevastopolja ruski zvaničnici poručuju da protivvazdušni sistem ponovo funkcioniše. Navode da je uništeno skladište raketa za američki sistem “Himars”.
  • Posebno upozorenje Ukrajincima šalje predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski dok se pripremaju za proslavu Dana nezavisnosti. “Svi moramo da budemo svesni da bi Rusija ove nedelje mogla da pokuša da uradi nešto posebno ružno, nešto posebno zlobno. Takav je naš neprijatelj”, rekao je Zelenski.
  • U Rusiji šok i neverica zbog pogibije Darje Dugine, ćerke poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, bliskog ruskom predsedniku. Ruski istražni komitet saopštava – zločin je bio ranije planiran i naručen. Ukrajina nema veze sa ubistvom, tvrdi Kijev. “Ukrajina nema veze sa ubistvom, mi nismo kriminalna država za razliku od Rusije”, poručio je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

(Gardijan, Rojters, BBC, Beta)