Rat u Ukrajini: Zelenski nezadovoljan otkrivanjem delova strategije, “Okupacija Kijeva sve neizvesnija”, Rusija udvostručila napade iz vazduha

0
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Sto sedamdeseti dan rata u Ukrajini.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

19.08 – Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev reko je da će se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se suočiti sa tribunalom ili vratiti u humorističke emisije.

16.44 – Ukrajinske bezbednosne agencije izdale su u petak zajedničko saopštenje u kojem pozivaju Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta da pošalju svoje predstavnike na lokacije gde Rusija drži ukrajinske ratne zarobljenike.

14.00 – Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev okarakterisao je kao besmislicu tvrdnju da ruske snage, otvarajući vatru na ukrajinske gradove sa područja najveće evropske atomske centrale Zaporožje u Ukrajini, stvaraju mogućnost za nuklearnu katastrofu.

12.43 – Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da je pošiljka tenkova koju je Velika Britanija poslala njegovoj zemlji stigla i zahvalio se britanskom sekretaru odbrane Benu Valasu.

11.15 – Jedanaest raketa pogodilo je grad Kramatorsk na istoku Ukrajine noćas oko dva sata, a na meti bombradovanja tokom noći našao se i Harkov.

“Privatne kuće su uništene. Još uvek nemamo informacije o žrtvama. Okupatori uništavaju sve što im se nađe na putu, to je teroristička taktika”, napisao je na Fejsbuku gradonačelnik Kramatorska Oleksandr Hončarenko.

Guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov je na Telegramu napisao na da je Harkov bombardovan u toku noći, prenosi Danas.

“Rusi su tokom noći sproveli raketne napade na Harkov. Četiri rakete su istovremeno ispaljene iz Belgoroda. Oko tri sata ujutro, dve rakete su pogodile jednu obrazovnu instituciju u distriktu Slobid”, naveo je on.

10.03 – Volodimir Rogov, član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti, odbacio je inicijativu za stvaranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, nazvavši je provokacijom, prenosi RIA Novisti.

Predstavnik Stejt departmenta SAD pozvao je Rusiju da obustavi sve vojne operacije na nuklearnim objektima i nuklearku u Zaporožju vrati pod punu ukrajinsku kontrolu. On je podržao poziv ukrajinske strane za stvaranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane.

„Ovo je neprihvatljiva ideja. Mi to smatramo provokacijom. Kakva demilitarizovana zona može biti ako se i dalje stalno puca na vas? Čim povučemo trupe odatle, ukrajinski militanti će sigurno otići tamo, izlagati svoje zastave i nastaviti da granatiraju“, rekao je Rogov i dodao da ukrajinske snage ne poriču te napade nazivajući ih „taktikom istiskivanja“, prenosi N1.

8.57 – Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je u napadu na rusku vazduhoplovnu bazu na Krimu uništeno osam borbenih aviona.

8.00 – Kratak rezime…

  • Cilj Ukrajine je da pre zime evakuiše dve trećine stanovništa u oblastima u Donjecku nad kojima još uvek imaju kontrolu.
  • Ukrajina u petak očekuje dolazak broda koji bi trebalo da preveze žito u Etiopiju.
  • SAD bi trebalo da pošalju Ukrajini dodatnih 3 milijarde dolara pomoći u avgustu, uz još milijardu i po dolara u septembru.
  • Mekdonalds će početi sa ponovnim otvaranjem nekih restorana u Ukrajini u narednih nekoliko meseci.