Rat u Ukrajini: Ukrajinska vojska se povukla iz Lisičanska, Rusi tvrde da kontrolišu čitavu oblast Luganska, najmanje šest žrtava napada na Slavjansk

0
EPA-EFE/STR

Sto trideset prvi dan rata u Ukrajini. Pripadnici ukrajinske vojske povukli su se iz Lisičanska, koji je sada pod kontrolom Rusije, što je potvrdio i Volodimir Zelenski rekavši da će Ukrajina ponovo uspostaviti kontrolu nad ovim gradom. Ruske snage sada tvrde da kontrolišu čitavu oblast Luganska. U napadima na Slavjansk i Belgorod ubijeno je ukupno devet osoba.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

9.32 – Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da ruska invazija na Ukrajinu nastavlja da ima razoran uticaj na ukrajinski poljoprivredni sektor i da će izvoz žitarica iz te zemlje opasti za dve trećine

U saopštenju se navodi da je rat uticao na lance snabdevanja semenom i đubrivom koja su potrebna ukrajinskim poljoprivrednicima, prenosi Dojče vele (DW).

Ministarstvo je takođe saopštilo da ruska blokada Odese sprečava izvoz hrane i da je malo verovatno da će ukrajinski izvoz žitarica u 2022. biti veći od 35 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

U međuvremenu, nakon što je poslednji preostali veliki centar u regionu Luganska, Lisičansk pao pod rusku kontrolu, britansko ministarstvo je saopštilo da će se fokus Rusije verovatno prebaciti na Donjeck, piše DW.

“Borba za Donbas je oštra i iscrpljujuća i malo je verovatno da će se to promeniti u narednim nedeljama”, saopštilo je to ministarstvo. (Beta)

9.00 – Guverner Luganska Serhij Hajdaj rekao je da je u okupiranom Severodonjecku ostalo 8.000 civila, dok u Lisičansku taj broj iznosi 10.000.

8.00 – Kratak rezime…

  • Velika Britanija će 2023. godine održati konferenciju na kojoj će biti prikupljena sredstva za pomoć i obnovu Ukrajine od posledica ruske invazije.
  • Postoji mogućnost da Velika Britanija, poput Kanade, oduzme svu rusku imovinu na svojoj teritoriji i pokloni je Ukrajini.
  • Turski graničnici zaustavili su ruski teretni brod koji je prevozio pšenicu za koju se sumnja da je ukradena iz Ukrajine.
  • Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku Rusiji “u borbi protiv nacizma”.