Rat u Ukrajini: Snage ukrajinske vojske se povukle iz Severodonjecka; borbe u Lisičansku; napad na vojni objekat u Lavovu

0
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Sto dvadeset drugi dan rata u Ukrajini. Napadi na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast. Ukrajinska vojska je gotovo potpuno napustila Severodonjeck, a ruske snage su ušle u Lisičansk i borbe se vode unutar grada, tvrde ruski izvori. Na optužbe Vašingtona da će zbog rata glad pogoditi do 50 miliona ljudi, Moskva uzvraća da su krive sankcije na đubrivo iz Rusije i Belorusije i izvoz žita.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

20.19 – Ukrajinska vojska je saopštila da su se ukrajinske trupe povukle iz strateškog grada Severodonjecka na istoku Ukrajine.

“Nakon povlačenja naših vojnih jedinica, neprijatelj konsoliduje svoje položaje u Severodonjecku”, navedeno je u saopštenju ukrajinske vojske.

Ukrajinski gradonačelnik Severodonjecka Oleksandr Strjuk izjavio je ranije danas da su ruske snage, posle višenedeljnog bombardovanja, u potpunosti zauzele taj grad.

18.33 – Predsednici Rusije Vladimir Putin i Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarali su o globalnom snabdevanju đubrivom.

“Želeo bih da razgovaram sa vama kako da se podmire globalne potrebe za veštačkim đubrivom”, rekao je između ostalog predsednik Putin, preneo je Rojters.

Na snimku sastanka koji je na društvenim mrežama objavio reporter državne televizije Rusija 1, Putin je podsetio da su Rusija i Belorusija glavni dobavljači đubriva na globalnom tržištu.

15.50 – Gradonačelnik Severodonjecka kaže da su ukrajinske trupe gotovo napustile strategijski važnu liniju fronta nakon dve nedelje pružanja otpora napredovanju ruskih snaga. Oleksandar Strjuk nije potvrdio da li je u toku potpuno povlačenje. Regionalne vlasti su juče saopštile da je Ukrajina spremna da povuče svoje trupe, piše Rojters.

“Nažalost, oni su skoro napustili grad”, rekao je Strjuk na nacionalnoj televiziji.

14.57 – Malo drugačiji izveštaj povodom rata u Ukrajini…

13.29 – Proces ulaska Moldavije u Evropsku uniju će trajati decenijama, kaže zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Dodao je da bi toj zemlji bio olakšan pristup EU stvaranjem „nove velike Rumunije“, koja bi „progutala“ Moldaviju jer, prema njegovim rečima, rumunski političari već dugo „obigravaju“ oko Moldavije, prenosi Komersant.

12.54 – Rusija je pokrenula artiljerijske i vazdušne napade na gradove Severodonjeck i Lisičansk, a na meti se našlo i hemijsko postrojenje “Azot” u kojem je zarobljeno stotine civila, kaže ukrajinski guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj.

“Došlo je do vazdušnog udara na Lisičansk. Severodonjeck je pogođen artiljerijom”, napisao je Hajdaj na Telegramu i dodao da su granatirana i sela Sinjecki, Pavlograd i druga.

Nije pominjao eventualne žrtve, a Rojters navodi da ove informacije nije mogao nezavisno da proveri.

12.33 – Raketni sistemi “Himars”, koje su isporučile SAD, već pogađaju mete u delovima Ukrajine koje su okupirali Rusi, kaže najviši ukrajinski general Valerij Zalužnij, prenosi Rojters.

“Artiljerac Oružanih snaga Ukrajine vešto pogađa određene ciljeve – vojne ciljeve neprijatelja na našoj, ukrajinskoj teritoriji”, napisao je Zalužnij na Telegramu.

10.39 – Ruski projektili su pogodili vojne objekte na severu Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici.

Rojters prenosi da je Vitalij Bunečko, guverner Žitomirske oblasti na severu zemlje, rekao da je u udarima na vojni cilj ubijen najmanje jedan vojnik.

9.42 – Ruska vojska je u selu Desna u Černigovskoj oblasti ispalila 20 projektila sa teritorije Belorusije a još 24 rakete ispaljene su na vojne objekte u okolini Žitomir, rekli su ukrajinski zvaničnici, a prenosi Ukrinform.

Prema izjavama zvaničnika, u Žitomiru je jedan vojnik ubijen a još jedan ranjen. Prema dosadašnjim informacijama, načinjena je manja šteta na vojnim objektima.

8.29 – “U ruskom udaru na vojni objekat Javoriv na zapadu Ukrajine ranjene su četiri osobe”, rekao je guverner Lavova Maksim Kozicki u video-objavi.

8.27 – Kratak rezime:

  • Ruske snage potpuno su zauzele oblast južno od Lisičanska, poslednjeg uporišta ukrajinskih trupa u Luganskoj oblasti. Ukrajinskim snagama naređeno je povlačenje iz Severodonjecka.
  • Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su ukrajinske oružane snage počele masovno da napuštaju borbene položaje u okolini Severodonjecka i Lisičanska. To se odnosi i na borce iz bataljona ”Ajdar” iz industrijske zone Azot koja bi vrlo brzo mogla biti stavljena pod rusku kontrolu.
  • U Hersonu, na jugu Ukrajine, u atentatu je ubijen zvaničnik uprave koju je Rusija postavila. Kremlj saopštava da se njegovo ubistvo smatra terorističkim činom.
  • Nema mira ni u Harkovu, na istoku zemlje. U raketnom napadu uništena je sportska dvorana. Moskva optužuje Zapad da stvara koaliciju protiv Rusije.
  • Uoči samita G7 u nemačkoj pokrajini Bavarskoj, na kome će glavne teme biti podrška Ukrajini i nestašica hrane, šefovi diplomatija zapadnih zemalja, Ukrajine i Turske sastali su se u Berlinu. Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da će zbog rata u Ukrajini, a ne sankcija Zapada, glad dodatno pogoditi još 40 do 50 miliona ljudi.
  • Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovo odbacuje optužbe Zapada da je Moskva odgovorna za rast cena i nestašicu hrane. Uzvraća da su za to krive sankcije na đubrivo iz Rusije i Belorusije i na izvoz ruskog žita. Naglašava da je ovogodišnja žetva u Rusiji bila veoma dobra i da je ruska strana spremna da isporuči 50 miliona tona žita na svetsko tržište.