Rat u Ukrajini: Situacija u Donbasu je “ekstremno teška”, odgovor na sankcije Litvanije biće “praktičan, a ne diplomatski”, raste pritisak na Severodonjeck

0
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Sto devetnaesti dan rata u Ukrajini. Ruske snage nastavljaju da stežu obruč oko Lisičanska i Severodonjecka, a prema izveštajima Zapadnih zvaničnika, sve veći broj trupa biće preusmeren u ovo područje. Sa druge strane, sve je više izveštaja o navodnim ukrajinskim napadima koji su doveli do požara na naftnoj platformi u Crnom moru i do “značajnih ruskih gubitaka” na Zmijskom ostrvu.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Ukrajina je nagovestila da su njene snage odgovorne za misteriozne i razarujće napade na okupirani Krim.

Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak rekao je da bi u naredna dva do tri meseca moglo da dođe do sličnih napada kakav je onaj na Krimu.

Lideri Ukrajine, Turske i UN sastaće se kako bi ugovorili dalji izvoz ukrajinskog žita.

Ukrajinski javni operater nuklearnih elektrana Enerhoatom saopštio je da je na njegov vebsajt izvršen hakerski napad.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

19.21 – Televizijski toranj u gradu Donjecku koji drže ukrajinski vojnici teško je oštećen granatiranjem, a emitovanje je prekinuto, preneli su ruski državni mediji.

Televizijski centar Petrovski i dalje stoji, ali je deo opreme oštećen, dok je deo opreme izbačen, navode lokalni mediji, a prenosi Gardijan.

18.00 – Od 24. februara ukrajinsku granicu je prešlo više od osam miliona ljudi, saopštio je UNHCR.

17.21 – Najmanje jedna osoba poginula je u ruskom raketnom napadu, a oštećene su i zgrade, uključujući školu u južnom ukrajinskom gradu Nikolajevu, izjavio je gradonačelnik Oleksandar Senkevič, a prenosi Rojters.

14.39 – Gradonačelnik Mikolaiva Oleksandr Senkevič rekao je da je poslednji ruski raketni napad na ovaj grad usmrtio najmanje jednu osobu.

14.11 – Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov upozorio je zvaničnike Zapada da prestanu da govore o aktiviranju “člana 5” – NATO klauzule o zajedničkoj odbrani kada je u pitanju obračun Rusije i Litvanije.

13.20 – Rusija i Turska su se dogovorile da nastave sa diskusijom o uspostavljanju bezbednih ruta za brodove koji izvoze žitarice iz Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

12.17 – Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da će odgovor Rusije na litvansku zabranu tranzita sankcionisane robe ka Kaljiningradu biti “praktičan, a ne diplomatski”.

11.13 – Gradske vlasti u Moskvi danas su promenile zvaničnu adresu američke ambasade u tom gradu u čast proruskih separatista u Ukrajini, osuđujući tako američku podršku Kijevu.

“Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji ima novu zvaničnu adresu”, navodi se u saopštenju gradske skupštine Moskve.

Diplomatsko predstavništvo se sada nalazi na Trgu Donjecke Narodne Republike 1, po jednoj od dve separatističke teritorije ukrajinskog Donbasa čiju je nezavisnost Rusija priznala u februaru, neposredno pre napada na Ukrajinu.

Raskrsnica uz ambasadu, koja do sada nije imala poseban naziv, dobila je novo ime, dok se nazivi susednih ulica nisu menjali.

Nova zvanična adresa izabrana je nakon onlajn glasanja u kojem je učestvovalo 278.684 ljudi, navodi se u saopštenju gradskih vlasti. (Beta)

10.44 – Ukrajinski ambasador u Briselu rekao je da bi garantovanje statusa kandidata za ulazak u EU njegovoj zemlji bila istorijska odluka, kao i da bi to pokazalo Rusiji da se njena sfera uticaja u Ukrajini smanjuje.

10.20 – Jedan od lidera proruskih vlasti u Zaporožju opisao je granicu između Rusije i Ukrajine “gorom nego što je to bio Berlinski zid za Nemce”, prenosi agencija RIA.

9.19 – Vojne vlasti u samoproglašenoj Narodnoj republici Donjeck tvrde da je u prethodna dva sata ova oblast granatirana 60 puta od strane ukrajinskih snaga.

Oni ističu da je u napadima korišćena municija koju su Ukrajini poslale zemlje članice NATO.

8.22 – Reporteri bez granica objavili su istraživanje u kom tvrde da su ukrajinski vojnik i foto-reporter koji ga je pratio “bezdušno pogubljeni” u prvim nedeljama ruske invazije.

7.30 – Kratak rezime…

  • Požar koji su izazvali ukrajinski napadi na naftne platforme u Crnom moru veoma je blizu samog izvora, saopštili su proruski zvaničnici, dodajući da je u napadima troje ljudi ranjeno, a sedam se vodi kao nestalo.
  • Rusija zahteva od Litvanije da odmah ukine zabranu tranzita sankcionisane robe kroz svoju teritoriju ka Kaljiningradu.
  • Kremlj je saopštio da dva uhapšena američka volontera nisu pod zaštitom Ženevske konvencije i da postoji mogućnost da budu osuđeni na smrt.
  • Nemačke samohodne haubice su stigle u Ukrajinu, što predstavlja prvi paket teškog naoružanja koji je berlin obećao Kijevu.
  • Turska vojna delegacija će otputovati u Rusiju kako bi diskutovali o potencijalnom otvaranju morskih koridora za izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.