Rat u Ukrajini: Sirene u Kijevu; raketni napadi na Odesu; Zelenski naredio plan za oslobađanje cele zemlje

0
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Sto četrdeset treći dan rata u Ukrajini. Na istoku ruske snage zašle duboko u Seversk i Soledar. Vojna uprava u Nikolajevu tvrdi da ruske snage napale dva najveća univerziteta u tom gradu na jugu zemlje. Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov kaže da je cilj vojske da vrati pod kontrolu granice iz 1991. Zabrana uvoza ruskog zlata u predlogu novog paketa sankcija EU.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

20.42 – Pentagon je saopštio da je prema njihovim procenama u prethodne dve nedelje ubijeno između 100 i 150 ukrajinskih civila.

18.01 – Sekretaraka Trezora SAD Džanet Jelen rekla je da su ona i finansijski lideri zemalja članica grupe G20 održali produktivan sastanak kada je u pitanju ograničavanje cene ruske nafte.

16.36 – Broj civilnih žrtava prijavljenih od strane ukrajinskih vlasti porastao je na 16, prenosi Asošijeted pres

14.48 – Rusija je pojačala napade na Ukrajinu gde je u poslednja 24 sata prijavljeno 11 civilnih žrtava, saopštili su ukrajinski zvanični izvori, prenosi AP.

Najmanje tri civila su ubijena i tri su ranjena u ruskom raketnom napadu na grad Čugujev na severu Ukrajine, izjavio je danas šef regionalne policije.

Rakete na Čugujev, 120 kilometara od granice, verovatno su ispaljene sa ruske teritorije.

“Četiri ruske rakete, verovatno ispaljene iz okoline Belgoroda noćas oko 3.30 su pogodile stambenu zgradu, školu i administrativne zgrade”, napisao je zvaničnik na Fejsbuku.

U susednoj Sumskoj oblasti jedan civil je poginuo, a najmanje sedam ih je ranjeno u ruskoj minobacačkoj i artiljerijskoj vatri na tri grada i sela nedaleko od ruske granice, naveo je regionalni guverner jutros na Telegramu.

Sedam civila je ubijeno i 14 je ranjeno u poslednja 24 sata u gradovima u istočnoj Donjeckoj oblasti Ukrajine, rekli su ukrajinski zvaničnici. (Beta)

13.19 – Ruske oružane snage uništile su fabriku u ukrajinskom gradu Dnjepru koja je proizvodila delove za balističke rakete “Točka-U”, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane u subotu.

“Ruske snage su takođe oborile tri ukrajinska aviona i dva helikoptera”, saopštilo je rusko ministarstvo.

10.09 – Bela kuća je saopštila da su ruski zvaničnici poslednjih nedelja posetili aerodrom u centralnom Iranu najmanje dva puta , kako bi se uverili u sposobnosti dronova koje žele da nabave za potrebe rata koji Moskva vodi u Ukrajini.

“SAD veruju da je Iran predstavio dronove za ruske zvaničnike na aerodromu Kašan 8. juna i 15. jula”, navodi Bela kuća. 

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je u saopštenju rekao da administracija ima “informacije da se iranska vlada sprema da Rusiji obezbedi nekoliko stotina bespilotnih letelica”.

9.00 – Ruske snage izvele su raketni napad na Odesu, pogođen je civilni objekat, saopštila je ukrajinska operativna komanda “Jug”. Za sada nema informacija o žrtvama, nakon eksplozije došlo je do požara, spasioci su na terenu.

Unian navodi da je neposredno pre raketiranja u gradu objavljena vazdušna opasnost.

8.58 – Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Kijeva, dok je Rusija pojačala bombardovanje ukrajinskih gradova.

Kasno u petak, ruski projektili su pogodili grad Dnjepar, rekao je regionalni guverner Valentin Reznjičenko na Telegramu.

8.54 – Kratki rezime:

  • Spasioci i dalje tragaju za preživelima posle raketnog udara na grad Vinice u centralnom delu zemlje. Kijev tvrdi da su pogođene stambene zgrade, administrativne i kancelarijske prostorije i da je među 23 ubijenih i troje dece.
  • Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da Sekretarijat Ujedinjenih nacija nije zauzeo izbalansiran stav o dešavanjima u Vinici, uprkos uslovima iz Povelje Svetske organizacije. Moskva naglašava da je reč o vojnoj meti.
  • “Visokoprecizne rakete ‘kalibar’, lansirane sa mora, pogodile su garnizonski dom oficira u kojem su se sastali pripadnici komande ukrajinski vazdušnih snaga i dobavljači stranog naoružanja. Svi učesnici sastanka su eliminisani”, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
  • Ukrajinski zvaničnici kažu da su ruske snage gađale projektilima i dva najveća univerziteta u Nikolajevu, na jugu zemlje. Na istoku, Rusi su zašli duboko u Seversk i Soledar.
  • Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov rekao je da je predsednik Vladimir Zelenski naredio Generalštabu da pripremi planove za oslobađanje cele Ukrajine, kako bi Kijev došao do međunarodno priznatih granica od 1991. godine.
  • Evropska komisija usvojila je predlog novog paketa mera za održavanje i jačanje efikasnosti šest paketa sankcija koje je EU donela protiv Rusije, uključujući zabranu uvoza ruskog zlata. 
  • Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde napisala je na Tviteru da jepolovina NATO zemalja ratifikovala protokol o pristupanju Stokholma i Helsinkija u Severnoatlansku alijansu.
  • Evropska komisija predložila je uvođenje sedmog paketa sankcija Rusiji, kojima zabranjuje uvoz ruskog zlata i prilagođava postojeće restriktivne mere.
  • Ruska agencija “Roskosmos”, na čije je čelo došao Jurij Borisov, potpisala je sporazum sa američkom NASA-om o zajedničkim letovima do Međunarodne svemirske stanice.

(Beta, Gardijan, Rojters, BBC)