Rat u Ukrajini: Rusija potpuno fokusirana na područje Donbasa; Kijev dobija još teškog naoružanja; Putin spreman da omogući izvoz žitarica

0
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Devedeset četvrti dan rata u Ukrajini. Ruske snage preuzele kontrolu nad Hersonskom oblasti i delom Zaporoške oblasti. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da u Ukrajinu stiže još teškog naoružanja.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Ukrajinske snage saopštile su da su sprovele napade iz vazduha na Zmijsko ostrvo i nanele “značajnu štetu” ruskim trupama.

Guverner Luganska Serhij Hajdaj rekao je da je situacija u istočnom Donbasu “ekstremno teška”.

Ruske snage zauzele su nekoliko objekata u Lisičansku i Severodonjecku u kojima se vode velike borbe.

Najmanje 15 civila ubijeno je u ruskim napadima na Harkov, saopštio je guverner ove oblasti Oleh Sinjehubov.

Zapadni zvaničnici tvrde da se Rusija nalazi pred “masovnom mobilizacijom” i regrutovanjem ljudi iz siromašnih delova zemlje kako bi se borili u Ukrajini.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini, i ukrajinskoj krizi, pročitajte na sajtu Nedeljnika.

20.01 – U istočno-ukrajinskom gradu Severodonjecku u toku su ulične borbe, dok ruske snagepokušavaju da preuzmu kontrolu nad gradom, rekao je guverner Luganske oblastiSergej Hajdaj.

Hajdaj je na Telegramu naveo da su ruske snage pretrpele značajne gubitke i da su bile prinuđene da se povuku iz Severnodenjecka i okoline. Međutim, Rusi nastavljaju da napadaju grad, dodao je.

19.42 – Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara puteva, nekoliko stotina mostova i 12 aerodroma.

“Oko 35 odsto privrede trenutno ne funkcioniše”, naveo je Šmihal.

17.30 – Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da SAD izazivaju prehrambenu krizu u Ukrajini, “lišavajući je rezervi žita” jer će Kijev, kako je rekla, pšenicom plaćati strano oružje koje dobija.

Zaharova je to rekla povodom izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena o traženju mogućnosti za izvoz 20 miliona tona pšenice iz Ukrajine, prenosi TASS.

16.22 – Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko sprečen je da napusti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku NATO u Litvaniji, saopštila je parlamentarna frakcija njegove stranke.

Porošenko je dva puta zaustavljan na graničnom prelazu sa Poljskom dok je išao na sastanak Parlamentarne skupštine NATO-a, navedeno je u saopštenju.

Ukrajinski mediji su javili da Porošenko nije mogao da pređe granicu zbog tehničkih problema sa dozvolom koja mu omogućava da napusti zemlju.

“Porošenko je dobio sve formalne dozvole da napusti zemlju i bio je uključen u zvaničnu delegaciju parlamenta Ukrajine za ovaj događaj”, saopštila je njegova parlamentarna frakcija “Evropska solidarnost”.

14.57 – Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, i poručio da je Rusija spremna da nastavi dijalog sa Ukrajinom, saopštio je Kremlj, navodi Interfaks, a prenosi Rojters.

Putin je obavestio sagovornike i da je Rusija spremna da pronađe opcije za nesmetan izvoz žitarica, uključujući ukrajinsko žito iz crnomorskih luka, kao i da spremna da poveća izvoz đubriva i poljoprivrednih proizvoda ako sankcije budu ukinute.

13.56 – Guverner ukrajinske oblasti Lugansk Sergej Hajdaj rekao je u da se u ovom istočnom regionu, koji je skoro u potpunosti pao pod rusku kontrolu, nalazi oko 10.000 ruskih vojnika. Ove jedinice se stalno nalaze u regionu Luganska, pokušavaju da napadnu i napreduju u bilo kom pravcu“, rekao je Hajdaj na ukrajinskoj televiziji.

13.25 – Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da je ta zemlja počela da dobija projektile “harpun” koje se koriste za odbranu od ratnih brodova i haubice iz SAD, što će, kako je naveo, pojačati ukrajinske snage u borbi protiv Rusije, preneo je Rojters.

“Obalska odbrana naše zemlje neće biti ojačana samo projektilima “harpun”, njih će koristiti obučeni ukrajinski timovi”, objavio je Reznikov na Fejsbuku.

Dodao je da će se projektili “harpun” koristiti sa “neptunima” u odbrani obale, uključujući i Odesu.

13.02 – Ruska vojska potvrdila je danas osvajanje ključnog lokaliteta Liman, na istoku Ukrajine, koji otvara put ka većim gradovima Slavjansku i Kramatorsku.

“Kao rezultat zajedničkih dejstava jedinica milicije Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije, grad Liman je potpuno oslobođen od ukrajinskih nacionalista”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

11.03 – Izveštaj iz Rusije…

10.41 – Reportaža…

10.27 – Kijev independent je na Tviteru objavio pojedine statističke podatke o gubicima Rusije, pozivajući se na izveštaje Oružanih snaga Ukrajine.

9.54 – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će Kijev “učiniti sve” da odbrani Donbas, gde je ruska vojska intenzivirala ofanzivu i gde je, kako je ocenio, “situacija veoma, veoma teška”.

“Branimo svoju zemlju i činimo sve da ojačamo odbranu regiona”, rekao je Zelenski u video obraćanju u petak uveče.

9.12 – Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je da se u toj oblasti trenutno nalazi oko 10.000 ruskih vojnika, preneo je Rojters.

“To su jedinice koje su stalno u Luganskoj oblasti, koje pokušavaju da napadnu i da napreduju u kojem god mogu smeru”, rekao je Gajdaj za ukrajinske medije. 

8.09 – Zamenik predsednika vojno-civilne administracije u Hersonskoj oblasti Kiril Stremousov rekao je da su administrativne granice te oblasti, koja je pod kongrolom ruskih snaga, sa regionima koje kontroliše Ukrajina zatvorene iz bezbednosnih razloga.

8.01 – Kratak rezime:

  • Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kaže da su ruske trupe maksimalno fokusirane na područje Donbasa, gde su ruske snage skoro opkolile Severodonjeck, jedan od ključnih gradova.
  • Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj kaže da je taj istočni region skoro potpuno pod ruskom kontrolom i da će ukrajinske snage biti prinuđene da se povuku iz poslednjeg mesta otpora, kako bi izbegle da budu zarobljene.
  • Ukrajinska vojska se povukla iz delova Donbasa, a Kijev od saveznika traži napredne raketne bacače.
  • Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba saopštio je nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da u tu zemlju stiže još teškog naoružanja.
  • Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski krivi Brisel jer odugovlači sa novim sankcijama Rusiji, ali je priznao da je razgovor sa Putinom jedini način da se rat okonča.
  • Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom. Putin je naglasio da je spreman da omogući izvoz žitarica iz Ukrajine.  
  • Generalni direktor kompanije “GTS Operator Ukrajine”, Sergej Makogon, zatražio je od nemačke vlade da isključi gasovod Severni tok 1 i umesto toga predložio snabdevanje gasom preko ukrajinskog sistema za prenos gasa.
  • U okviru predstojećeg šestog paketa, EU razmatra mogućnost uvođenja embarga na rusku naftu. Neke zemlje EU, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje iz straha od negativnog uticaja ovog koraka na njenu ekonomiju.

(Gardijan, BBC, Rojters, Beta)