Rat u Ukrajini: Raste broj žrtava u Donjecku, Zelenski tvrdi da “Rusija nema hrabrosti da prizna poraz”, Novi bilans napada na rusko skladište oružja

0
EPA-EFE/VASYL ZHLOBSKY

Sto četrdeseti dan rata u Ukrajini. Broj stradalih osoba u napadu na zgradu u Časivom Jaru nastavlja da raste i trenutno iznosi 45. Sa druge strane granice u gradu Nova Kahovka, ubijeno je najmanje sedam osoba u ukrajinskom napadu na skladište oružja. Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija nema hrabrosti da prizna poraz, dok se Vladimir Putin sprema za put u Teheran, od kog bi mogao da dobije pošiljku oružja.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

20.54 – Pregovori zvaničnika Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija o nastavku izvoza žita iz Ukrajine putem Crnog mora doveli su do sporazuma o formiranju koordinacionog centra kako bi se osigurala bezbednost ruta, saopštio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

19.02 – Nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je odluku kanadske vlade da Nemačkoj isporuči turbinu koju je “Siemens enerdži” servisirao u Kanadi i istakao da to omogućava Berlinu da ostane u poziciji da pruža podršku Ukrajini.

“To osigurava naše snabdevanje preko potrebnim prirodnim gasom i čuva Nemačku i Evropu u poziciji da podrže Ukrajinu pružanjem humanitarne, finansijske i vojne pomoći”, naveo je Šolc.

17.45 – Američki šef diplomatije Entoni Blinken optužio je danas Moskvu da je silom prebacila do 1,6 milina Ukrajinaca u Rusiju, osudjujući operaciju koja se sprovodi namerno da bi deo Ukrajine ostao bez stanovništva.

Uoči konferencije u Hagu o navodima o ratnim zločinima u Ukrajini državni sekretar SAD rekao je da Rusija sprovodi operaciju “filtriranja”, premeštanjem na rusku teritoriju Ukrajinaca koji žive na istoku i na jugu zemlje, koji su pod kontrolom ruske vojske ili proruskih separatista.

16.18 – Regionalni načelnik Luganske oblasti Sergej Gajdaj tvrdi da dva naselja u toj oblasti ostaju pod kontrolom Ukrajine.

“Oružane snage Ukrajine održavaju odbranu na periferiji Luganske oblasti, dva naselja u regionu su pod kontrolom ukrajinske vlade”, poručio je Gajdaj na Telegramu.

13.33 – Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da se izvoz žitarica iz njegove zemlje neće nastaviti bez bezbednosnih garancija za vlasnike brodova i tovara, i garancija za Ukrajinu.

Vojni zvaničnici Rusije i Ukrajine bi danas trebalo da održe pregovore u Istanbulu, u vezi sa planom UN za transport ukrajinskih žitarica na svetsko tržište preko Crnog mora. 

Kuleba je pre sastanka rekao da su za bilo koji sporazum u vezi sa tim potrebne garancije da će Rusija “poštovati koridore, da neće napasti luke preko kopna ili projektilima iz vazduha”. 

On je juče izjavio da ukrajinska vojska “planira i namerava potpuno oslobađenje” gradova na obali Crnog mora koje je Rusija okupirala. 

Kuleba je dodao da je malo verovatno da će pregovori za prekid rata ubrzo početi.

“Rusija nastavlja sa ratnim raspoloženjem, i ne traže pregovore sa iskrenom namerom. Oni traže način da nas prinude na implementaciju njihovih ultimatuma, što se neće desiti”, rekao je Kuleba. 

On je naveo da Ukrajina insistira na potpunom povlačenju ruskih trupa, kao preduslov za prekid sukoba. “Mi se borimo za našu slobodu, teritorijalni integritet i želimo mir. Ovaj rat nam je nametnut. To nije bio naš izbor”, rekao je Kuleba. (Beta)

11.29 – Vest je saopštio pomoćnik Olafa Šolca…

11.00 – Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ponovo je pričala o nuklearnom ratu.

„SAD i njihovi saveznici lelujaju na ivici otvorenog vojnog sukoba sa Moskvom, koji bi bio prepun nuklearnih tenzija“, rekala je Zaharova, a prenosi ruska novinska agencija TASS.

„Nakon što su izazvali eskalaciju ukrajinske krize i pokrenuli nasilnu hibridnu konfrontaciju sa Rusijom, Vašington i njegovi saveznici opasno balansiraju na ivici otvorenog vojnog sukoba sa našom zemljom, što znači direktan oružani sukob između nuklearnih sila. Jasno je da bi takav sukob bio opterećen nuklearnom eskalacijom“, dodala je ona, prenosi Index.hr

10.17 – Prema rečima guvernera Lavova Maksima Kozickog, prethodna noć na zapadu Ukrajine je bila mirna i nije se oglasila nijedna sirena za opasnost.

10.00 – U dogovor je uključena i Turska…

9.24 – Najmanje jedna osoba je ubijena, a pet je povređeno u ruskom napadu na Harkov, rekao je regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

8.54 – Ministarstvo odbrane Ukrajine je saopštilo da očekuje da se ruske snage tokom naredne nedelje fokusiraju na zauzimanje nekoliko manjih gradova u regiji Donjeck.

8.07 – Nemačka je objavila kompletnu listu svoje vojne pomoći Ukrajini čija je vrednost dostigla dve milijarde evra.

Na listi se nalazi sedam samohodnih haubica, automobila, rezervni delovi za MIG-29, tenkovi, oklopna vozila vazduhoplovni sistemi odbrane…

7.40 – Kratak rezime…

  • SAD su saopštile da će Ukrajini poslati novih 1.7 milijardi dolara ekonomske pomoći kako bi u toj zemlji moglo da se nastavi za pružanjem osnovnih usluga.
  • Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastaće se sledeće nedelje u Teheranu, koji će prema američkim informacijama Rusiji poslati 100 borbenih dronova.
  • Kancelarija za ljudska prava UN saopštila je da je oko 5.000 civila ubijeno u Ukrajini otkako je počela ruska invazija.
  • Evropska unija zamrzla je imovinu u vrednosti od 13.8 milijardi evra koju poseduju ruski oligarsi, druge individue i entiteti.