Rat u Ukrajini: Raketni napad na Mikolajev, Zelenski veruje u “ukrajinsko jedinstvo”, završene akcije spasavanja u Viniciji

0
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Sto četrdeset četvrti dan rata u Ukrajini. Prema informacijama iz Ukrajine, ruske snage pripremaju novu ofanzivu u narednom periodu, dok ukrajinska vojska napreduje ka Harkovu. Volodimir Zelenski tvrdi da nema tog oružja koje bi uništilo ukrajinsko jedinstvo. Završene su akcije spasavanja u Viniciji i sva tela nastradalih su identifikovana.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

13.37 – Šef britanskih odbrambenih snaga, admiral Toni Radakin rekao je da je oko 50.000 ruskih vojnika povređeno ili ubijeno otkako je počela invazija na Ukrajinu

12.50 – Ruske rakete pogodile su industrijska postrojenja u strateškom gradu Mikolajev na jugu Ukrajine, dok Moskva nastavlja napore da proširi svoje osvojene oblasti na istoku zemlje.

Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio je da su ruske rakete pogodile industrijski i infrastrukturni objekat u gradu, ključni centar brodogradnje u ušću reke Južni Bug. Još nema informacija o žrtvama, prenosi N1.

Rusija poslednjih nekoliko nedelja redovno bombarduje Mikolajev, u pokušaju slabljenja ukrajinske odbrane.

Moskva je postavila cilj da osvoji čitavu ukrajinsku obalu Crnog mora, sve do granice sa Rumunijom.

Ukoliko bi u toj nameri uspela, Moskva bi zadala jak udarac ukrajinskoj ekonomiji i trgovini i obezbedila sebi kopneni most do moldavskog separatističkog regiona Pridnjestrovlje, u kome se nalazi ruska vojna baza.

11.46 – Brojne zemlje G20 osudile su rusku invaziju na Ukrajinu tokom sastanka ministara finansija i šefova centralnih banaka te grupe na Baliju, prema saopštenju indonežanskog predsedništva objavljenom danas.

Sastanak velikih finansijskih šefova G20 industrijski razvijenih zemalja i zemalja u brzom razvoju održan u petak i subotu na Baliju završen je bez zajedničkog saopštenja zbog razlika među zemljama u stavu prema ruskoj ofanzivi u Ukrajinu.

Indonezija koja pokušava da pomiri svoj neutralni stav prema sukobu i činjenici da je domaćin G20 ove godine, objavila je saopštenje u sopstveno ime u kome su pokazane te razlike među učesnicima.

“Brojni članovi su se složili da je usporen svetski ekonomski oporavak i preti mu veliki pad zbog ruskog rata protiv Ukrajine, koji je čvrsto osuđen, i pozvale su na okončanje tog rata”, navedeno je u saopštenju.

“Jedan član je izrazio mišljenje da sankcije zaoštravaju sadašnje teškoće”, piše u tekstu u očiglednom osvrtu na Rusiju. (Beta)

10.37 – Guverner Luganska Serhij Hajdaj rekao je da su dva opkoljena sela u toj oblasti i dalje pod ukrajinskom kontrolom.

10.00 – Ukrajina je optužila Rusiju za navodno korišćenje okupirane nuklearne elektrane Zaporožje kao skladišta za oružje.

9.00 – Kratak rezime…

  • Operacije spasavanja u Viniciji su prekinute. Ukupno 23 ljudi je ubijeno, a 202 povređeno, od kojih je 14 u kritičnom stanju.
  • Prema informacijama koje stižu iz Ukrajine, Rusija priprema novu ofanzivu u narednom periodu.
  • Pentagon je saopštio da je između 100 i 150 civila ubijeno u ruskim napadima na ukrajinske gradove u prethodne dve nedelje.