Rat u Ukrajini: “Pao” Lisičansk, potvrdila ukrajinska vojska, Zelenski optužio Rusiju za “namerno izazvani teror”, Bugarska proterala 70 ruskih diplomata

0
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Sto trideseti dan rata u Ukrajini. Prema informacijama britanskih obaveštajnih službi, ruske trupe postižu minimalan napredak u Lisičansku za koji ukrajinska vojska tvrdi da nije opkoljen i izgubljen. Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za “namerno izazvani teror”, dok je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ruske snage uništile pet ukrajinskih štabova u Donbasu.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Ukrajina je nagovestila da su njene snage odgovorne za misteriozne i razarujće napade na okupirani Krim.

Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak rekao je da bi u naredna dva do tri meseca moglo da dođe do sličnih napada kakav je onaj na Krimu.

Lideri Ukrajine, Turske i UN sastaće se kako bi ugovorili dalji izvoz ukrajinskog žita.

Ukrajinski javni operater nuklearnih elektrana Enerhoatom saopštio je da je na njegov vebsajt izvršen hakerski napad.

22.20 – Ukrajinska vojska potvrdila je večeras da je grad Lisičansk pao u ruke ruskih snaga.

“Posle teških borbi za Lisičansk, odbrambene snage Ukrajine bile su prinuđene da se povuku sa svojih položaja i linija”, saopštio je generalštab vojske Ukrajine.

20.31 – Iako je Rusija saopštila danas da su ruske snage zauzele ključni ukrajinski grad Lisičansk i da sada kontrolišu celu oblast Luganska na istoku Ukrajine, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je borba za grad i dalje u toku.

https://www.nedeljnik.rs/rusija-tvrdi-da-je-zauzela-lisicansk-zelenski-da-borba-i-dalje-traje/

19.25 – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pohvalio je danas odluku Vrhovnog suda Izraela o ukidanju ograničenja na broj ukrajinskih izbeglica kojima je dozvoljeno da udju u jevrejsku državu bežeći od rata.

Sud je danas saopštio da ministarka unutrašnjih poslova Izraela Ajelet Šaked ne može da ograniči broj nejevrejskh izbeglica na samo 5.000.

“Vladavina prava i poštovanje ljudskih prava je ono što razlikuje istinsku, razvijenu demokratiju. Ja pohvaljujem odluku Vrhovnog suda države Izrael, koja obavezuje vladu (Izraela) da ukine sve dodatna ograničenja na ulazak gradjana (Ukrajine)”, objavio je Zelenski na Tviteru.

Hiljade Ukrajinaca došle su Izrael od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru.

17.40 – Bugarska je nepoželjnim osobama proglasila 70 ruskih diplomata što je izazvao porast tenzija između istorijski bliskih nacija, rekao je danas ruski diplomata Filip Voskresenski.

Visokorangirani ruski diplomata Voskresenski rekao je novinarima na aerodromu u glavnom gradu Bugarske Sofiji da je diplomatama naredjeno da napuste zemlju pre ponedeljka.

15.55 – Nemačka sa svojim saveznicima razgovara o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu u pripremama za vreme nakon rata, ali one neće biti iste kao za članicu transatlantske alijanse, rekao je danas nemački kancelar Šolc za emiter ARD.

“Sa bliskim prijateljima razgovaramo o pitanju bezbednosnih garancija koje možemo da damo. Ovo je proces koji je u toku. Jasno je da to neće biti isto kao da je neko član NATO-a”, rekao je Šolc.

16.50 – Turske carinske vlasti zadržale su ruski teretni brod koji je prevozio žito za koje Ukrajina kaže da je ukradeno, izjavio je danas ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar.

“Imamo punu saradnju. Brod trenutno stoji na ulazu u luku, zadržan je od strane carinskih organa Turske”, rekao je ambasador na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji, prenosi Rojters.

13.16 – Portparol Ministarstva odbrane Ukrajine odbacio je ruske tvrdnje o preuzimanju kontrole nad Lisičanskom.

12.27 – Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je danas da su ruske snage zauzele ključni ukrajinski grad Lisičansk i da sada kontrolišu celu oblast Luganska na istoku Ukrajine. 

“Sergej Šojgu je obavestio glavnokomandujućeg ruskih oružanih snaga Vladimira Putina o oslobađanju Luganske narodne republike”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane, prenose ruske novinske agencije. Rusija priznaje Lugansku oblast kao Lugansku narodnu republiku (LNR). 

Šojgu je izvestio Putina da je kao rezultat uspešnih vojnih operacija oružanih snaga Rusije, zajedno sa jedinicama Narodne milicije LNR, uspostavljena puna kontrola nad gradom Lisičanskom i nizom obližnjih naselja.

Ukrajinski borci nedeljama su pokušavali da odbrane Lisičansk i spreče da dođe pod rusku kontrolu kao što se desilo sa susednim Severodonjeckom pre nedelju dana.

11.46 – Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njegove snage zauzele sela u okolini Lisičanska i opkolile ovaj grad.

10.50 – Ruske snage jačaju položaje u pokušaju da zauzmu poslednje uporište otrpora u istočnoj ukrajinskoj provinciji Lugansk, rekao je danas guverner te provincije Sergij Hajdaj.

Ukrajinski borci nedeljama pokušavaju da odbrane grad Lisičansk i da spreče da on padne u ruske ruke, kao susedni Severodonjeck pre nedelju dana.

Savetnik ukrajinskog predsednika ocenjuje da je pitanje dana kada će se odlučiti sudbina Lisičanska.

“Okupatori su angažovali sve svoje snage na Lisičansk. Napali su grad sa neshvatljivo svirepom taktikom”, rekao je guverner Luganska Sergij Hajdaj preko Telegrama.

On je rekao da ruske snage trpe “znatne gubitke” ali da “tvrdoglavo napreduju” i da zauzimaju položaje u gradu. (Beta)

10.07 – Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksej Arestovič izrazio je svoju zabrinutost da bi Lisičansk mogao da padne pod kontrolu ruske vojske.

“Ne isklučujem nijedan od brojnih ishoda koji se mogu desiti. Stvari će biti mnogo jasnije za dan ili dva”, rekao je Arestovič.

9.11 – “Potrebno je ne samo popraviti sve što su okupatori uništili…”

8.52 – Najmanje tri osobe su poginule, a desetine stambenih zgrada oštećeno je u ruskom gradu Belgorodu u blizini ukrajinske granice, rekao je regionalni guverner, nakon izveštaja o nekoliko eksplozija u gradu.

Najmanje 11 stambenih zgrada i 39 privatnih kuća je oštećeno, uključujući pet koje su uništene, objavio je guverner Vjačeslav Gladkov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Gladkov je ranije rekao da se „incident“ istražuje, dodajući: „Verovatno je sistem protivvazdušne odbrane radio“, prenosi N1.

Najmanje četiri osobe su povređene, a dve su hospitalizovane, uključujući desetogodišnjeg dečaka, rekao je Gladkov.

8.30 – Kratak rezime…

  • Britanac i Marokanac koji su osuđeni na smrt od strane ruskih vlasti, podneli su svoje žalbe na donesenu presudu.
  • Serija pokušaja likvidiranja proruskih zvaničnika u okupiranim ukrajinskim gradovima ukazuje na razvoj pokreta otpora u tim mestima.
  • Njujork tajms tvrdi da je nivo korišćenja poređenja sa Nacizmom u tekstovima koji se pišu o Ukrajini i Rusiji dosegao “nezapamćene visine”.