Rat u Ukrajini: Napad na Vinitsiju je “otvoreni akt terorizma”, nastavljaju se pregovori o izvozu žita, Rusija počela sa “volonterskom mobilizacijom”

1
EPA-EFE/Wojtek Jargilo

Sto četrdeset drugi dan rata u Ukrajini. I dalje se prebrojavaju žrtve ruskog napada na Vinitsiju, za koji je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da je “otvoreni akt terorizma”. Nastavljaju se pregovori oko izvoza ukrajinskog žita, a Rusija je započela sa “mobilizacijom volontera” kako bi popunila svoje borbene redove.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

14.14 – Odbrambene sposobnosti Bugarske neće biti ozbiljno pogodjene odlukom Moskve da suspenduje sertifikate za popravku ruskih helikoptera bugarskim kompanijama, rekao je danas ministar odbrane te zemlje Dragomir Zakov.

Zakov je rekao da će Bugarska takođe nastaviti da popravlja ukrajinsku vojnu opremu.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je juče da zemlje članice NATO-a i EU isporučuju Ukrajini oružje i vojnu opremu i planiraju njihovu popravku u fabrikama u istočnoj Evropi.

Kao odgovor na to, rekla je ona, Rusija suspenduje dozvolu za dve bugarske kompanije i jednu češku da vrše popravke i održavanje helikoptera ruskog dizajna. Izjava implicira da Rusija takođe više neće davati rezervne delove.

Bugarska je ranije pristala da popravlja ukrajinsku vojnu opremu u svojim vojnim fabrikama, iako je odbila da direktno šalje oružje.

Zakov je rekao da odluka Moskve neće ozbiljno uticati na Bugarsku, niti će ometati njenu popravku ukrajinske vojne opreme.

“Ono što se desilo sa gasom sada se dogodilo i sa dozvolama za helikoptere”, rekao je Zakov, misleći na raniju obustavu isporuke ruskog gasa Bugarskoj nakon što je odbila da plati u rubljama.

13.10 – Britanac Pol Urij, koga su u aprilu zarobile ruske snage na istoku Ukrajine, umro je u pritvoru, javile su danas separatističke vlasti.

Kako su navele, Urij je umro 10. jula.

Prema ranijim navodima njegovih bližnjih i jedne nevladine organizacije, on je bio u humanitarnoj misiji kada je zarobljen.

“Uprkos težini njegovih zločina Pol Urij dobijao je odgovarajuću medicinsku negu. I pored toga zbog dijagnoze i stresa on je umro 10. jula”, napisala je na Telegramu službenica za prava separatista u regionu Donjeck Darija Morozova. 

Morozova je rekla da je on bio plaćenik a ne humanitarni radnik. 

Nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji Prezidijum Netvork (Presidium Network) 29. aprila objavila je da je dva humantarna radnika, Pol Urija i Dilana Hilija, zarobila ruska vojska na jugu Ukrajine dok su pokušavali da evakuišu jednu ženu i dvoje dece.

Urijeva majka je tada rekla da je njen sin bio u humanitarnoj misij, da ima dijabetes i da mu je potreban insulin. (Beta).

12.26 – Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak odbacio je ruske optužbe prema kojima su ukrajinskii raketni napadi na Donbas i Novu Kahovku bili deo “propagande Z”

11.45 – Najava nove runde…

11.27 – Guverner Harkova Oleh Sinjehubov saopštio je da su ruski projektili pogodili edukativne objekte u ovoj regiji. On je dodao da mete koje su Rusi gađali nisu bile “vojne”, kao i da su se u blizini nalazile jedino civilne institucije. Prema njegovim rečima, nije bilo žrtava.

10.12 – Još 11 tela, uključujući dvoje dece, još uvek čeka na identifikaciju u Vinitsiji, saopštio je zamenik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Ihor Žovkva.

On je dodao da je akcija spasavnja još uvek u toku, kao i da se traga za još 18 osoba, dok je preko 70 ljudi prevezeno u bolnicu.

9.12 – Ruske snage tvrde da su ušle u grad Siversk u regiji Donbas, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine u svom jutrošnjem izveštaju.

8.15 – Kratak rezime…

  • Sekretarka Trezora SAD Dženet Jelen saopštila je da ruska invazija na Ukrajinu trenutno predstavlja najveću pretnju svetskoj ekonomiji.
  • Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandar Kubrakov rekao je da je Ukrajina “definitivno za korak bliže” postizanju dogovora o izvozu žita.
  • Vladimir Putin potpisao je zakon kojim su predviđene strože kazne za sva lica i entitete koji budu proglašeni “stranim agentima”.
  • Rusija je započela sa “volonterskom mobilizacijom” kako bi nadokanadila nedostatak vojnika u svojim redovima.

1 KOMENTAR

  1. Zelenskog ce licno Kadirov privesti pravdi. Vrlo brzo ce mo prisustvovati tom dogadjaju. Kako ih nije sramota onoliko dece pobijeno u donbasu i lugansku, od strane narko fasista i umesto da budu bar objektivni oni od svoje nemoci vriste i traze nacin da opravdaju svoje zlocine.

Comments are closed.