Rat u Ukrajini: Novi napadi na Harkov; Lavrov o mirovnim pregovorima sa Kijevom; Direktor CIA negira glasine da je Putin bolestan

0
(Beta/AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

Sto četrdeset osmi dan rata u Ukrajini.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

14.32 – Moskva i Vašington nemaju kontakte kada je reč o Ukrajini, svi razgovori o toj temi se svode na tehnička pitanja, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Nema zvaničnih rusko-američkih kontakata o Ukrajini. O tehničkim pitanjima se razgovara na nivou naših diplomatskih misija, ambasada u Moskvi i Vašingtonu. To su tehnički problemi i pitanja”, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, preneo je Tas.

14.04 – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, komentarišući sedmi paket sankcija Evropske unije, da čak i najteža ograničenja nikada nisu dovela do promene stava zemalja protiv kojih se uvode, pa neće ni Rusije.

13.29 – Izjava…

12.55 – Najmanje dve osobe su poginule, a 19 je ranjeno u ruskom granatiranju Harkova, grada na istoku Ukrajine, izjavio je načelnik Harkovske oblasti Oleg Sinjegubov.

Kako je naveo na Telegramu, četvoro ranjenih je u teškom stanju.

10.10 – Sjedinjene Američke Države procenjuju da su ruske žrtve u Ukrajini do sada dostigle oko 15.000 ubijenih i možda 45.000 ranjenih vojnika, izjavio je direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns, dodajući da je Ukrajina takođe pretrpela značajne žrtve.

9.14 – Zvanični Kremlj je saopštio da Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom, kojima bi se rešio postojeći sukob i naglasio da mogućnosti za dijalog i dalje postoje.

“Ni predsednik Rusije Vladimir Putin, ni ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nikada nisu govorili o zatvaranju ovih vrata, mogućnosti za dijalog između Moskve i Kijeva postoje” rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za RIA Novosti.

Lavrov je ranije u intervjuu za RIA Novosti i RT, izjavio da u sadašnjoj situaciji mirovni pregovori Rusije i Ukrajine nemaju smisla.

8.37 – Isporuka ruskog gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok nastavljena je jutros.

Prema današnjim notifikacijama ruskog Gasproma isporuka je kapaciteta oko 30 odsto, naveo je na Tviteru šef nemačkog regulatora mreže Klaus Miler.

8.29 – Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija zatvorila ideju o nastavku mirovnih pregovora sa Ukrajinom, optužujući je da ne zaslužuje “ozbiljnu pažnju ozbiljnih ljudi”.

Lavrov je rekao da je prethodna sednica pokazala da Ukrajina nema “želju da bilo šta ozbiljno razgovara”. 

“Oni jednostavno nikada neće moći da artikulišu bilo šta što bi zaslužilo ozbiljnu pažnju ozbiljnih ljudi. Mirovni pregovori nemaju nikakvog smisla u trenutnoj situaciji”, poručio je Lavrov.

8.24 – Direktor CIA Vilijam Berns odgovorio je na glasine o zdravlju predsednika Putina, negirajući da je ruski lider bolestan.

Berns, koji govori ruski i koji je zna Putina više od dve decenije, upitan o periodičnim medijskim izveštajima koji sugerišu da je ruski predsednik Vladimir Putin nestabilan ili lošeg zdravlja, odgovorio je da ne postoje obaveštajni podaci koji mogu to da potvrde i da mu kako je u šali naveo “deluje previše zdravo”. 

“Postoji mnogo glasina o zdravlju predsednika Putina i, koliko možemo da kažemo, on je očigledno previše zdrav”, odgovorio je Berns, a prenosi Gardijan.

Berns je bio ambasador na početku Putinovog mandata i tiho je poslat u Moskvu prošle godine u neuspešnom pokušaju da ga odvrati od invazije na Ukrajinu, prenosi agencija Frans pres.

Berns je, napominjući da je imao posla sa Putinom tokom dve decenije, opisao ruskog lidera kao “veoma zapaljivu mešavinu tuge, ambicije i nesigurnosti”.

“On je uveren da je njegova sudbina kao ruskog lidera da vrati Rusiju kao veliku silu”, rekao je Berns.

8.09 – Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će Rusija olakšati izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, ali da želi da sva ograničenja u vezi sa isporukom ruskog žita vazdušnim putem budu ukinuta.

“Želim da vam se zahvalim na vašim posredničkim naporima. Uz vaše posredovanje, krenuli smo napred”, rekao je ruski predsednik Redžepu Tajipu Erdoganu nakon trilateralnog sastanka u Teheranu.

(Gardijan, Rojters, BBC, Beta)