Rat u Ukrajini: Kijev istražuje više od 750 slučajeva izdaje; Moskva jedinicu “Azov” proglasila terorističkom orgnizacijom; “brod nade” sa žitaricama stigao u Istanbul

0
(Beta/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Sto šezdeseti dan rata u Ukrajini.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini možete pratiti na sajtu Nedeljnika.

20.47 – Prvi brod sa ukrajinskim žitaricama od početka ruske invazije 24. februara stigao je večeras kod severne obale Istanbula na Crnom moru, saopštili su novinari Frans presa.

19.15 – Nemački kancelar Olaf Šolc u sredu će obići gasnu turbinu “Severnog toka 1”, koja je vraćena sa remonta u Kanadi, na lokaciji “Simens Energije” u mestu Milhajm na Ruru, saopštila je ta kompanija.

17.13 – Grupa ruskih vojnika optužila je svoje komandante da su ih zatvorili u istočnoj Ukrajini zbog odbijanja da učestvuju u ratu, piše Gardijan.

15.42 – Španska vlada je odobrila uredbu kojom će se uspostavlja pomoć za ukrajinske izbeglice u toj zemlji, koje će dobijati 400 evra mesečno.

15.20 – Služba državne bezbednosti Ukrajine saopštila je da istražuje 752 slučaja izdaje i saradnje.

Najveći broj slučajeva je dokumentovan u regionima Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona. 

Istraga je u toku protiv više od 600 zaposlenih u tužilaštvu.

15.04 – Vrhovni sud Rusije, po zahtevu tužilaštva, doneo je odluku kojom se ukrajinski bataljon “Azov” označava terorističkom organizacijom.

Ovom odlukom se bataljon “Azov” označava kao teroristička organizacija i njegove aktivnosti na teritoriji Rusije se zabranjuju, saopštio je sudija.

Odluka o zabrani aktivnosti organizacije stupa odmah na snagu. Na odluku se može uložiti žalba Apelacionom odboru Vrhovnog suda Ruske Federacije u roku od mesec dana od dana njenog donošenja u konačnom obliku.

14.43 – Intervju…

13.28 – Ukrajinsko ministarstvo odbrane podelilo je na zvaničnom Tviter nalogu da je od početka rata u toj zemlji ukrajinska vojska eliminisala više od 1.700 ruskih tenkova, oko 4.000 oklobnih borbenih vozila, 15 pomorskih vojnih plovila, kao i druge podatke o gubicima ruske armije.

Ovi podaci, kako se navodi, sakupljeni su na osnovu izveštaja ukrajinskog generalštaba.

12.37 – Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto pozvao je nuklearne supersile da prestanu da se igraju geopolitičkom situacijom oko Ukajine.

“Naravno da Ukrajinci ne mogu da uzvrate vatru da ne bi došlo do strašne nesreće u nuklearnoj elektrani”, rekao je on.

11.41 – Izveštaj sa terena…

10.28 – Ruski privredni pad će se produbiti u trećem kvartalu 2022, dok će se visok suficit na tekućem računu zemlje, ključni pokretač nedavnog jačanja rublje, smanjiti u drugoj polovini godine, procenjuje Centralna banka Rusije.

9.13 – Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je ruske akcije oko najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje “vrhuncem neodgovornosti”, optužujući Moskvu da je koristi kao “nuklearni štit” u napadima na ukrajinske snage. Vašington je duboko zabrinut što Moskva sada koristi nuklearnu elektranu kao vojnu bazu i puca na ukrajinske snage iz okoline, rekao je Blinken novinarima u Njujorku.

8.10 – U Nikolajevu su se jutros čule snažne eksplozije, a u granatiranju koje su izvele ruske snage povređena je jedna osoba, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Senkevič.

8.04 – Kratak rezime:

  • Ukrajina je dobila seriju od još četiri visoko pokretna artiljerijska raketna sistema američke proizvodnje HIMARS. Istovremeno, ministar odbrane Aleksij Rezničenko kaže da je iz Nemačke stigao i višecevni raketni sistem MARS 2. Nedugo potom, Pentagon je saopštio da planira da Ukrajini obezbedi novi paket pomoći vredan 550 miliona dolara, uključujući municiju za HIMARS.
  • Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da su ukrajinska artiljerija i obaveštajci već učinili mnogo na smanjenju vatrenog potencijala ruske vojske i da se to oseća. 
  • Na frontu sukobi ne prestaju. Ruske snage počele su ofanzivu na Bahmut u Donjeckoj oblasti, a na udaru je i strateški važan grad Nikolajev, na jugu zemlje. 
  • Posle petomesečne blokade, prvi brod sa žitaricama isplovio je iz luke Odese na Crnom moru. Moraće da prođe inspekciju u Turskoj, pre nego što nastavi put za Liban. Evropska unija, NATO i Ujedinjene nacije pozdravljaju primenu Istanbulskog sporazuma o izvozu žitarica, uz zahvalnost Turskoj na centralnoj ulozi u postizanju dogovora. Brod sa žitaricama prate sateliti i bespilotne letelice. U tri ukrajinske luke usidreno je 17 brodova, sa gotovo 600 hiljada tona tereta.
  • Evropska komisija isplatila je Ukrajini milijardu pomoći za podršku budžetu.
  • Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je pisanu poruku učesnicima Međunarodne konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja u Njujorku. Kako saopštava Kremlj, Putin je upozorio da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da takav rat ne treba ni počinjati.

(Gardijan, BBC, Rojters, Beta)