Rat u Ukrajini: Kijev i Moskva se optužuju za napad u Donjeckoj oblasti; Zelenski poziva stanovništvo na evakuaciju; nastavljaju se borbe na istoku zemlje

0
(Beta/AP Photo/Alexei Alexandrov)

Sto pedeset osmi dan rata u Ukrajini.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

9.52 – Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski napisao je na Tviteru da je moguće da će žetva ove godine biti prepolovljena zbog rata.

“Žetva u Ukrajini bi ove godine mogla da bude dvostruko manja”, naveo je Zelenski ističući da je glavni cilj da se spreči prehrambena kriza u svetu.

9.05 – Izveštaj sa terena…

8.04 – Rusija je zvanično pozvala eksperte UN i Crvenog krsta da sprovedu istragu o napadu na istražni zatvor u Jelenovki, gde su bili ukrajinski ratni zarobljenici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

7.57 – Kratak rezime:

Kijev i Moskva se i dalje međusobno optužuju za napad na zatvor u Donjeckoj oblasti, u kojem su poginule desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Ujedinjene nacije su spremne da pošalju eksperte da istraže granatiranje.

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin tvrdi da iza raketnog napada na istražni zatvor stoje predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i Vašington koji, kako je naveo, pokušavaju da spreče suđenje na kojem bi svedočili zarobljeni pripadnici ukrajinskog bataljona “Azov”.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije objavilo je da uvodi sankcije protiv 32 zvaničnika i novinara sa Novog Zelanda jer, kako navode, podstiču “rusofobičnu agendu” te zemlje.

“Gasprom” je od danas obustavio isporuke gasa susednoj Letoniji zbog kršenja uslova za povlačenje gasa, saopštila je ta ruska kompanija.

Vlada Ukrajine uvešće obaveznu evakuaciju stanovnika delova Donjecke oblasti koje su pod kontrolom te zemlje, pre početka grejne sezone. Kako je navela zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk, reč je o više od 200.000 ljudi.

(Gardijan, BBC, Rojters, Beta)