Rat u Ukrajini: Iz ukrajinskih luka otpremljeno više od 300.000 tona žitarica; Medvedev kaže da će Rusija ostvariti ciljeve; Kijev traži pomoć od MMF-a

0
EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

Sto šezdeset šesti dan rata u Ukrajini.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

21.45 – Rusija je od početka napada na Ukrajinu imala 70.000 do 80.000 ljudi koji su ranjeni ili ubijeni, saopštio je Pentagonov podsekretar za odbranu Kolin Kal.

20.01 – SAD će uputiti Ukrajini pomoć vrednu milijardu dolara, što je najveći pojedinačni paket američke vojne pomoći, a koji sadrži municiju za dalekometno oružje i oklopna medicinska transportna vozila, izjavio je u ponedeljak vršilac dužnosti portparola Pentagona Tod Brisil.

19.11 – Ukrajina je uhapsila dvojicu muškaraca koji su radili za ruske obaveštajne službe i koji su planirali da ubiju ukrajinskog ministra odbrane i šefa njene vojne obaveštajne agencije, saopštila je Ukrajinska služba unutrašnje bezbednosti (SBU).

18.32 – Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Sjedinjene Američke Države smatraju da je važno da se suprotstave Rusiji, jer je, kako je rekao, njena agresija na Ukrajinu ugrozila temeljne principe međunarodnog sistema.

“Ako dozvolimo velikoj zemlji da maltretira manju, da je jednostavno napadne i zauzme njenu teritoriju, onda će to biti otvorena sezona, ne samo u Evropi već i širom sveta”, rekao je Blinken. 

17.09 – Rusija je spremna da pomogne rukovodstvu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u organizovanju posete nuklearnoj elektrani u Zaporožju, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, a prenosi agencija RIA Novosti.

16.14 – Za sedam dana iz ukrajinskih luka otremljeno 305.458 tona žitarica putem deset komercijalnih brodova, a u okviru sporazuma o izvozu žitarica koji se sprovodi pod koordinacijom Turske s ciljem rešavanja globalne prehrambene krize.

15.18 – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da još uvek ne postoje neophodni preduslovi za sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskog kao i da se trenutno između Moskve i Kijeva ne vode razgovori.

14.14 – Ukrajina je zvanično zatražila novi program od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i nada se da će dobiti odgovarajuću pomoć u okviru tog aranžmana, objavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmigal.

“Očekujemo da ćemo dobiti odgovarajuću pomoć od MMF-a već u novembru-decembru ove godine”, naveo je on u saopštenju objavljenom na veb sajtu vlade.

13.17 – Ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnoj Ukrajini granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju, izjavio je ukrajinski ambasador pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Jevgenij Cimbaljuk i pozvao međunarodnu misiju da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.

12.32 – Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina granatirala nuklearnu elektranu u Zaporožju u nedelju, čime su oštećene strujne linije visokog napona, a elektrana prinuđena da smanji proizvodnju.

11.07 – Nuklearna elektrana u Zaporožju, koja je bila granatirana tokom vikenda, normalno funkcioniše, saopštila je lokalna administracija koju je Moskva postavila.

Za to vreme šef ukrajinskog državnog preduzeća zaduženog za nuklearnu energiju “Energoatom” traži da ta nuklearna elektrana bude zona bez prisustva vojske i da mirovne snage budu na terenu.

10.32 – Jedan od najbližih saveznika ruskog predsednika Dmitrij Medvedev rekao je u intervjuu za Tas da će Rusija ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini, upozoravajući da Zapad ima dugoročni plan da uništi Rusiju.

“Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i tražićemo da mir bude postignut pod našim uslovima”, rekao je Medvedev koji je zamenik predsedavajućeg ruskim Savetom za bezbednost.

8.46 – Iz pres centra ukrajinske vojske saopšteno je da je naneta velika šteta na Antonovskom i na Kahovskom mostu, kao i da je na jugu zemlje uništeno nekoliko ruskih baza.

U noći 27. jula Oružane snage Ukrajine izvršile su precizne udare na Antonovski most, koji se nalazi u blizini Hersona koji su zauzeli Rusi. Oružane snage Ukrajine nisu tada uništile most, ali su uništeni logistički i transportni putevi osvajača.

8.09 – Izjava…

8.05 – Predsednik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko saopštio je da je usled noćnog granatiranja u Dnjepropetrovskoj oblasti oštećeno devet stambenih objekata – prostorije poljoprivrednog preduzeća, njegov magacin, oprema i vozila.

Pored toga, u selu je oštećeno devet kuća, naveo je Rezničenko.

Ruska vojska je pogodila dva okruga – Nikopoljski i Krivoj Rog, precizirao je Rezničenko.

8.01 – Još dva broda sa žitaricama isplovila su iz ukrajinskih luka u Crnom moru, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

“Sakura”, brod koji je krenuo iz Južnog, prevozi 11.000 tona soje u Italiju, dok “Arizona”, brod koji je napustio Černomorsk, nosi 48.458 tona kukuruza u južnu Tursku.

7.53 – Kratak rezime:

  • Na istoku zatišje, na jugu Rusija gomila trupe. Britanska obaveštajna služba smatra da rat u Ukrajini ulazi u novu, žešću fazu – borbe se vode na 350 kilometara dugom frontu od Zaporožja do Hersona. Ruska avijacija i artiljerija bile su veoma aktivne, a ministarstvo odbrane Velike Britanije tvrdi da će ciljevi specijalne operacije biti ostvareni.
  • Dve strane međusobno se optužuju za granatiranje Zaporoške nukelarne elektrane, najveće u Evropi. Rusi kažu da je ponovo pogođeno skladište nuklearnog goriva, ugašeni su svi požari i opasnosti nema.
  • Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski traži od predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da međunarodna zajednica oštrije reaguje i uvede sankcije i ruskoj nukleranoj industriji.
  • Uspešno se sprovodi dogovor Rusije i Ukrajine o izvozu žitarica postignut uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija. Sve nadgleda Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, posle provere, odobrili su isplovljavanje drugog konvoja brodova kroz crnomorski koridor. Četri broda sa 170.000 tona žitarica krenula su iz Odese i Černomorska, u ukrajinsku luku stigao je prvi strani teretni brod od početka rata i čeka utovar žita. Za Papa Franju izvoz ukrajinskih žitarica je znak nade i putokaz kako da se pokrene dijalog kojim bi se okončao rat.

(Gardijan, BBC, Rojters, Beta)