Rat u Ukrajini, dan 156: Lavrov će Blinkenu odgovoriti “kad bude imao vremena”, traje ukrajinska kontraofanziva, u upotrebi rakete dugog dometa

0
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Zahuktava se ukrajinska kontraofanziva za ponovno zauzimanje Hersonske oblast. Raketama dugog dometa, koje su isporučili Amerikanci, uništili su ključni most prema gradu Hersonu i ostavili hiljade ruskih vojnika kod reke Dnjepar.

Кijev poziva stanovnike Donbasa na evakuaciju. Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da oni koji ostanu “rizikuju da budu bez struje, vode, hrane i medicinskih zaliha, grejanja i komunikacija”.

Iz Stejt departmenta saopštili su da je iz Moskve prihvaćen zahtev da Entoni Blinken i Sergej Lavrov telefonom razgovoraju o mogućnosti razmene ruskog državljanina Viktora Buta za košarkašicu Britni Griner i bivšeg marinca Pola Vilana.

Sa druge strane, iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova naveli su ranije da će se Lavrov odazvati kad bude imao vremena, dodajući da mu je raspored pun.

Ambasada Ukrajine u Bejrutu saopštila je da je sirijski brod pod sankcijama SAD pristao u severnu libansku luku Tripoli sa ječmom i pšenicom za koju tvrdi da su ga ruske trupe ukrale iz ukrajinskih skladišta.

Zbog diiskreditovanja ruske vojske, ruski sud je odredio novčanu kaznu od 820 dolara za televizijsku novinarku Marinu Ovsjanikovu.

Ona je u martu protestovala direktno u programu ruske državne televizije protiv napada na Ukrajinu, noseći transparent s antiratnom porukom.